Oikeusturva


Kuluttajaneuvonta, yleinen edunvalvonta ja maistraattien palvelut ovat valtion järjestämää palvelua. Oikeusapu sekä talous- ja velkaneuvonta hoidetaan kuntien yhteisenä palveluna.

Valikoiden kohdista löytyy yhteystiedot sekä tarkempaa tietoa ko. palveluista.

Kun tarvitset tietoa julkisista palveluista tai haluat hoitaa asioitasi verkossa, aloita Suomi.fi:stä. Kansalaisneuvonnan sivuilta saa neuvontaa julkisten palvelujen käyttäjille.

Minilex.fi on EU:n rahoittama yleishyödyllinen kansalaisten, yritysten ja muiden yhteisöjen oikeusturvaa ja oikeuden saatavuutta parantava uudenlainen lakiaiheinen verkkopalveluhanke. Minilex tarjoaa tuhansien Suomen lakia selittävien artikkelien kirjaston maksutta - Suomen laki suomeksi, maksuttoman Kysy lakimieheltä -palvelun ja lakipuhelimen niin yksityis-, yritys- kuin virkamiesasiakkaille. Minilex on uudistettu versio suositusta Nettilaki.com-palvelusta. Minilex toimii jo seitsemässä EU-maassa.

Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelussa voit tehdä palvelussa mukana oleville kunnille kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.

Järjestyslaki

Järjestyslaki korvaa kuntien järjestyssäännöt.

Järjestyslaki pyrkii edistämään järjestystä ja turvallisuutta yleisillä paikoilla. Yleiseen järjestykseen liittyvät säännöt ovat olleet koko maassa samat 1.10.2003 alkaen. Aiemmin Suomessa ei ollut järjestyslakia, vaan voimassa olivat kuntien hyvinkin erilaiset järjestyssäännöt.

Järjestyslaki koskee yleisesti käytettäviä paikkoja riippumatta siitä, kuka paikat omistaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi tiet, kadut, jalkakäytävät, torit, puistot, uimarannat, urheilukentät, hautausmaat, yleisön käytössä olevat rakennukset, kulkuneuvot, virastot, toimistot ja ravintolat.

Järjestyslaki 612/2003 (Finlex)

  • Oulaisten kaupunki - Oulaistenkatu 12 (PL 22), 86300 Oulainen - puh./vaihde: (08) 47931 (klo 9-11 ja 12-15), e-mail: kaupunki(at)oulainen.fi