Kirjaston käyttösäännöt


Kirjastopalvelut kuuluvat kunnan peruspalveluihin (Kirjastolaki 904 / 1998 ja 1.1.2017): Kirjastopalvelut parantavat kuntalaisten elämänlaatua ylläpitämällä monipuolista ja jatkuvasti uudistuvaa aineistokokoelmaa ja tietoliikenneyhteyksiä, jotka mahdollistavat kaikille tasavertaiset mahdollisuudet kehittää tietojaan ja taitojaan.

Oulaisten kaupunginkirjasto on yleinen kirjasto, kunnan kirjasto, joka palvelee kaikkia kunnassamme asioivia ihmisiä. Lainauspalveluja käyttääksesi sinulla on oltava Tiekkö-kirjastokortti ja ajantasainen asiakasrekisteri.

Lainatessa on oltava kirjastokortti. Kortti on henkilökohtainen, ja sen omistaja vastaa sillä lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella. Huoltaja vastaa alle 15-vuotiaiden lainoista. Ensimmäinen kortti on kaikille ilmainen. Sinun on esitettävä henkilöllisyystodistus saadaksesi kirjastokortin.

Kirjastohenkilökunnalla on oikeus pyytää häiritsevää asiakasta poistumaan kirjastosta ja pyyntöä on toteltava välittömästi. Kirjaston tilat ovat julkista tilaa, jota voi käyttää vain kirjastopalvelujen käyttötarkoituksen mukaisesti. Muu tilojen käyttö on anottava kirjastotoimenjohtajalta. Pelihuoneen voi varata esim. kokoustilaksi tai haastatteluja varten. Tilavuokra on 10 €/h tai vakiokäyttö 5 €/h. Maksu kuittia vastaan käteisellä. Vakiokäytön voimme laskuttaa. Pakkikorttimaksaminen ei ole mahdollista.

KIRJASTON UUDET KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA ASIAKASMAKSUT SEKÄ PALVELUESITE

Kirjaston palveluesite ja 1.6.2017 voimaan tulevat uudet kirjaston maksut ja käyttösäännöt. Oheiset maksut ja käyttösäännöt ovat samat kaikissa Tiekkö-kirjastoissa. Tiekkö-kirjastojen kokoelmia, palveluja ja asiakastiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudat­ta­vat Tiekkö-käyttösääntöjä. Kirjastoasiakas sitoutuu noudattamaan käyttösääntöjä ja niihin tehtäviä muutoksia asioidessasi kirjastossa, saades­saan kirjastokortin tai suostuessaan vastuuhenkilöksi. Kirjaston käyttösäännöissä mainitut rekisteriselosteet ovat tämän sivun alaosassa.

Mikä muuttuu 1.6.2017 alkaen ?
Huomautuskirjeen hinta nousee porrastaen: ensimmäinen huomautus 1,5 € ja toinen 2 €. Elokuvien ankara sakkomaksu 50 senttiä päivää kohden poistuu. Myöhästymismaksu on sama kaikissa aineistoissa 0,10 €/ kpl/ pv. Oulaisten kirjaston laina-ajat ja uusintakerrat pysyvät samoina. Lainojen aineistokohtaisia määrärajoituksia nostetaan. Varauksia voi olla yhtä aikaa voimassa enintään 25 kpl. Katso muut muutokset oheisesta esitteestä.


Laina-aika

Kirjat ja äänikirjat 4 viikkoa
Aikakausilehdet 2 viikkoa
Cd-romput ja konsolipelit 2 viikkoa
Cd-levyt 2 viikkoa
Videoiden laina-aika 1 viikko

Kirjastoaineisto on palautettava kirjaston palautuslaatikkoon, palautustiskille tai uusittava ne viimeistään eräpäivänä. Myöhässä olevasta aineistosta peritään huomautus- ja myöhästymismaksuja, jotka on maksettava palvelutiskillä. Kirjastoaineiston lainat voi uusia kuusi kertaa. Jos tarvitset aineistoa vielä, on aineisto tuotava kirjastoon uusittavaksi. Lainan saa uusittua, jos siitä ei ole varausta ja asiakastietosi ovat kunnossa. Kirjastojärjestelmä asettaa asiakkaan lainauskieltoon, kun asiakasrekisterissä on maksuja 15 euroa tai jos asiakkaalla on laskutettuja lainoja.

Kadonnut aineisto on korvattava joko maksamalla kirjaston määräämä korvaushinta tai toimittamalla kirjastoon uusi vastaava teos. Videotallenteet, tietokoneohjelmat ja -pelit on korvattava aina rahana kirjaston lainausoikeuksien vuoksi. Kun asiakas ilmoittaa aineistovahingosta kirjastohenkilökunnalle, voidaan korvausmenettelystä neuvotella. Hoitamattomat kirjastoaineistovanhingot siirtyvät kirjaston laskutuksen jälkeen Oulaisten kaupungin perintämenettelyyn ja perintätoimiston perimiskulut tulevat asiakkaalle lisäkustannukseksi. Perintämenettelyyn joutuneen kirjastoaineiston voi vielä palauttaa, jolloin asiakas välttyy aineistokorvauksesta. Huomautus- ja myöhästymismaksujen maksimimäärä on 15 euroa, jonka päälle tulevat mahdolliset laskutusmaksut ja perintäkulut on maksettava kokonaisuudessaan.

Asiakas lainaa kirjastoaineiston omalle vastuulleen. Kirjasto ei korvaa asiakkaan laitevahinkoja. Kirjastojärjestelmä tunnistaa elokuvien ja pelien ikärajoitukset.

Kirjaston maksut (sivistyslautakunta 2016; muutokset 1.6.2017 alkaen sivistyslautakunta 25.4.2017)

Uuden kirjastolain (1.1.2017) myötä Sivityslautakunta poisti asiakkailta varausmaksut ja seutulainamaksun sekä kaukolainojen 2 euron vakiomaksun. Myöskään vanhoja varausmaksuja ei enää peritä.

Aineiston varausmaksu
- valitse saapumisilmoitustapa: tekstiviesti, soitto tai sähköposti
0 €

Seutu- ja kaukolainamaksu
(seutukuljetusreitti Haapavesi-Oulainen-Oulaisten sote-Merijärvi-Pyhäjoki-Kalajoki-Alavieska-Ylivieska-Sievi-Nivala)

0 € seutulainaus

0 € palautus Tiekkö-kirjastoissa Tiekkö-aineistosta.

Kaukolainausmaksu voi olla 6-10 €, jos aineisto joudutaan pyytämään korkeakoulukirjastosta.

Palautuskehotus -31.5.2017
- valitse kirje tai sähköposti+kirje
- huomautus varatun kirjan myöhästymisestä


1 € + sakot
1 € + sakot , postitus heti varauksesta

1.6.2017 huomautusmaksut nousevat
1. huomautus 1,5 € ja 2. huomautus 2 €.

Myöhästymissakot aineistokohtaisesti: -31.5.2017
- videot (aikuiset, lapset)
- DVD:t (aikuiset, lapset)

- muu aineisto (aikuiset)
- lapsille vain palautuskehotuksesta 1 €

0,50 €/kpl/pv
0,50 €/kpl/pv,
max 8 € 10 pv eräpv:n jälkeen 0,05 €/kpl/pv

Muutos 1.6.2017: myöhästymismaksu on sama kaikista aineistosta 0,10 €/kpl/pv

Eräpäivämuistutus 3 pv ennen eräpv
- vapaaehtoinen palvelu

0 € sähköpostina
Lainauskielto (automaattinen)

17 €, maksimimaksu ilmoitus- ja sakkomaksuista 17 euroa

Muutos 1.6.2017: 15 €

Uusi lainauskortti vanhan tilalle;
ensimmäinen lainakortti on ilmainen

1 €

Kopio- ja tulostemaksut

musta-valkoinen valokopio 0,40 €/ valotus
värikopio- ja tuloste 1 €/ valotus
mustavalkokalvo 0,60 €/ valotus
kalvo, mv 0,50 €/ valotus
kalvo, väri 1,10 €/ valotus
väripaperille tai paksummalle paperille tuloste +0,10 € /valotus
asiakirjan skannaus sähköpostiin pdf-tiedostoksi 0 €
telefaxin lähetys ei mahdollista kirjastolla; kaupungintalolla kyllä

Palautuskehotukset ja perintä 1.6.2017 alkaen:

1. muistutus 10 pv eräpäivästä 1,50 €
2. muistutus 20 pv eräpäivästä 2 €
3. muistutus = lasku 50 pv eräpäivästä + 1 € laskutuslisä
4. asia siirtyy viralliseen perintään "Ole hyvä ja palauta kirjastoaineisto välittömästi "

MUITA SÄÄNTÖJÄ

Häiritsevä käytös: Kirjastossa saa jutella maltillisesti, mutta kiellettyjä ovat puhelinkeskustelut ja juokseminen sekä muutoin häiritsevä käytös. Kirjastohenkilökunnalla on oikeus pyytää häiritsevää asiakasta poistumaan kirjastosta ja pyyntöä on toteltava välittömästi. Kirjaston tilat ovat julkista tilaa, jota voi käyttää vain kirjastopalvelujen käyttötarkoituksen mukaisesti. Muu tilojen käyttö on anottava kirjastotoimenjohtajalta.

Pelihuoneessa noudatetaan pelien ikärajoja. Myös kirjastossa pelattavat pelit ja konsolipeliohjaimet lainataan asiakkaan kirjastokortille. Peliohjaimet saa lainattua kirjastokortilla riittävän käyttäjäiän ja vastuukysymysten takia. Ohjaimet ja pelit on palautettava välittömästi käytön jälkeen kirjaston palvelutiskille.

KIRJASTON REKISTERISELOSTEET

Tiekkö-asiakasrekisteri Kirjaston valvontakamerat Kirjaston tilojen ja laitteiden varaustiedot

  • Oulaisten kaupunki - Oulaistenkatu 12 (PL 22), 86300 Oulainen - puh./vaihde: (08) 47931 (klo 9-11 ja 12-15), e-mail: kaupunki(at)oulainen.fi