Aineistokokoelma ja asiakaspalvelu

Kirjastokokoelmat

 • Kirjastoaineistoa n. 84 000 kpl (kirjoja, äänitteitä, videoita, DVD- ja Cd-rommeja sekä konsolipelejä)
 • Aikuisten romaaneissa on seuraavat omat hyllynsä: eräkirjat, Suomen sotakirjat, romantiikka, fantasia, tieteiskirjat ja dekkarit
 • 21 sanomalehteä ja 121 aikakauslehteä sekä sähköiset lehdet
 • Sähköiset aineistolisenssit asiakkaille käytettävissä vain kirjaston tiloissa:

  • 230 kotimaista sanomalehteä näköismuodossa luettavissa pääkirjaston asiakaspäätteeltä. Arkisto 12 kk. Lehdet ilmestyvät ePressiin heti niiden ilmestyttyä! Lehtien joukossa on esim. Kaleva, Lapsin kansa, Keskipohjanmaa, HS ja Hufvudstadsbladet. Tutustu ePressiin tästä linkistä. Käyttöoikeus on vain kirjaston lehtilukusalin tietokoneella. Tulostaminen on mahdollisia.
  • eMagz-aikauslehtikirjasto: 141 kotimaista aikakauslehteä luettavissa näköislehtenä kirjaston lehtilukusalin tietokoneelta. Vuoden arkisto kustakin lehdestä. Toimii kuten ePress.
  • Flipster : englanninkielisiä aikakauslehtiä.
  • PressReader : Sanoma- ja aikakauslehtiä yli sadasta eri maasta ja 60 kielellä.

  • RedFox Pro Online-kielipalvelu: Monikielinen sanakirja joka kääntää 41 kielelle ja sisältää sekä yleiskielen että erikoisalojen sanastoa.
  • RockWay: Suomalainen soitonopetuksen verkkopalvelu. Opetusta kitaransoittoon ja lauluun.

  • Suomen kansallisbiografia : pienoiselämäkertoja ahkerista talonpojista ja neuvokkaista piioista, yritteliäistä kauppiaista ja tehtailijoista, mutta myös Suomen hallitsijoista ja kulttuurihenkilöistä. Kirjoittajakunnassa Oulaisten Harri Turunen. Käyttöoikeus vain pääkirjastossa.


  • ALEKSI -tietokanta: aikakauslehtien viitetietokannan tuotanto on päättynyt 31.12.2017.

Tietopalvelu ja kaukolainaus

 • Kaukolainaamme aineistoa muista kirjastoista Suomessa ja ulkomailta.
 • Tietopalvelu etsii asiakkaan tiedontarpeen mukaisesti mitä tahansa kirjastoaineistoa.
 • Jos lähettävä kirjasto perii maksun, asiakas maksaa sen. Tieteellisten kirjastojen maksut n. 7-10 €/kpl.
 • Pdf-tiedoston välityksestä asiakas maksaa tulosteen hinnan. Tiedostot on aina tulostettava (syy: tekijänoikeuslaki).
 • Kaukolainojen uusinta on tehtävä tilaajakirjaston kautta.
 • Kaukolainasi näkyvät nyt asiakastilisi lainoissa, mutta kaukolainoja ei voi uusia verkkokirjaston kautta. Soita 044-4792 213.
 • Seutulaina tarkoittaa Tiekkö-kirjastojen välisiä lainoja. Ne voi uusia verkkokirjastossa.

KirjaVirkku - kotipalvelu

Jos olet liikuntaesteinen tai näkörajoitteinen oulaistelainen, kirjasto tuo kotiisi luettavaa, kuunneltavaa tai katseltavaa aineistoa.Palvelu on maksuton, sakoton ja täysin luottamuksellinen asiakassuhde. Soita kirjastoon ja pyydä kotipalvelua puh. 044 4793 245.

Taajaman liikuntaesteiset asiakkaat: Kirjaston henkilökunta tuo haluamasi aineiston tai valikoiman kotiovellesi sovittuna aikana.

Kotipalvelu kotihoidon liikuntaesteisille asiakkaille: Oulaisten kylille kirjastoaineiston kirjastosta välittää sosiaalitoimen kotihoito. Kirjasto laittaa sovitun aineiston kaupungin sisäisessä postissa Päiväkeskukseen, josta lähihoitajat vievät kotikäynnillä kirjastokassin asiakkaalle.

Kirjastokassi -valikoimapalvelu: palvelutaksilla tai -bussilla Oulaisissa asioivat oulaistelaiset voivat pyytää kirjastohenkilökuntaa valitsemaan valmiin kirjastokassin kirjaston ovelta noudettavaksi arkisin klo 08-20 ja keskiviikkoisin klo 08-16. Kirjastohenkilökunta kyselee puhelimessa suuntaviivoja kirjastokassin sisällön valintaan asiakkaan toiveiden suuntaisesti. Kirjasto haluaa tasa-arvoistaa kirjastopalvelujen saatavuutta etäällä keskustasta asuville ihmisille ja edistää kylillä asuvien ikäihmisten lukuharrastusta ja kirjastopalvelujen käyttöä.


CELIA-KIRJASTOPALVELU Kirjasto kaikille

Kirjastomme auttaa lukemisesteisiä saamaan osakseen Celian valtavan digitaalisen äänikirjakokoelman. Oulaisten kaupunginkirjasto ja muut Tiekkö-kirjastot olemme Celian pilottikirjastoja Kirjasto kaikille -hankkeessa.

Celian sähköiset kirjat -palvelu on tarkoitettu henkilöille, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa. Vaikeus voi johtua sairaudesta tai vammasta, ja olla esimerkiksi heikko näkökyky tai lukivaikeus. Lisätietoa Celianetistä

Celia tarjoaa lukuesteisille 40 000 äänikirjan kokoelman. Kokoelma on Celia-kirjaston tuottama, ja sen käyttöön tarvitaan kirjastosta saatavat käyttäjätunnukset. Celia-kirjasto on laissa asetettu valtion erikoiskirjasto lukemisesteisille, ja tämän takia äänikirjoja pääsevät käyttämään ainoastaan henkilöit, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa.

Äänikirjakokoelma kasvaa noin 2000 kirjalla vuodessa. Se sisältää kirjoja niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Kirjoja löytyy jokaiseen makuun, tarjolla on romaaneja ja tietokirjoja.

Äänikirjoja voit kuunnella kolmella tavalla. Jos sinulla on Internet-yhteys, voit joko kuunnella äänikirjoja suoraan internetistä tai ladata haluamallesi laitteelle, esimerkiksi älypuhelimeen. Jos sinulla ei ole Internetin käyttömahdollisuutta, kirjaston henkilökunta voi toimittaa sinulle äänikirjan cd-rom-levyllä tai muistitikulla. Apuna voi käyttää myös yhteyshenkilöä.

Jos sinua kiinnostaa Vera-asiakkuus, tule käymään kirjastossa niin kerromme sinulle käyttösäännöt ja annamme sinulle tarvittavat tunnukset palvelun käyttöön!

ASIAKASPÄÄTTEET

Asiakaspäätteitä on 11 kpl yleisön käytössä. Nettihakukoneita on 9 kpl, joille varataan aika nimellä. Lapsille on maksimikäyttöaika puoli tuntia. Kirjastossa on myös nuorten Settinetti-piste ja tietokone.

Kirjaston digitointi- ja editointipalvelut

Kirjastossa on mahdollista digitoida vhs-kasetteja, paperivalokuvia, dioja, leveitä ja kapeita negatiiveja ja asiakirjoja. Henkilökunta opastaa, mutta ilmaisen palvelun perustana on asiakkaan omatoimisuus. Kirjaston Montussa voit rauhassa skannata valokuvasi, käsitellä valokuvia ja editoida kotivideoitasi ilmaiseksi. Käytettävissäsi ovat Photoshop CS6, Photoshop Elements ja videoeditointiin Pinnacle Studio. Varaa aika. Suosittelemme asiakirjojen skannausta suoraan sähköpostiin ja valokuvien skannausta suoraan muistitikulle. Kirjastosta voi ostaa tyhjiä dvd-levyjä videotallenteita varten.

Ryhmäkäynnit

Kirjasto pitää mielellään ryhmille erilaisia kirjastopalvelujen ja tiedonhaun opetustunteja (ks. kirjastopalvelut ja aineistohaku -osiot). Varaa aika 044-4793 214.

Koulujen ja kirjaston yhteistyösuunnitelma OPS 2016 mukaan

Oulaisten koulujen opetussuunnitelmien mukainen kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetus sekä lukuharrastuksen edistäminen esikoulusta lukioon. Avaa tiedostopdf, 867 kb

Kirja kantaa -sivusto

* Tiekkö-kirjastojen yhteinen sivusto lasten ja nuorten lukuharrastuksen tukemiseksi.
* Kirja kantaa -kirjallisuusdiplomi ohjeineen ja tehtävineen
* Lasten diplomituotoksia ja kirjavinkkejä
* Nuorten kirja-arvosteluja, peliarvosteluja ja elokuva-arvosteluja

Kirja kantaa -kirjallisuusdiplomi

on Tiekkö-kirjastojen yhteinen 1-9 -luokkalaisille tarkoitettu lukuharrastuksen virittäjä.
Kirjallisuusdiplomi myönnetään 6. luokalla ja 9. luokalla, kun luokkakohtaiset lukudiplomit on suoritettu.
Tulosta tästä alakoulun diplomikirjaluettelopdf, 220 kb ja tästä ohjeetpdf, 111 kb 1- 6 -luokille
Tulosta tästä yläkoulun diplomikirjaluettelopdf, 98 kb ja tästä ohjeetpdf, 105 kb 7-9 -luokille

KYLÄKOULUJEN KOKOELMAT

Jauhinkankaan, Lehtopään, Matkanivan, Petäjäskosken ja Piipsjärven kouluilla on koululaisten käytössä ja kotiin lainattavana kokoelma kirjoja (n. 600-950 kirjaa/ koulu).
Koulut saat uusia kirjoja ja kiertokirjoja neljä kertaa vuodessa. Koulujen siirtokokoelmia hoitavat koulujen kirjastovastaavat ja kirjastonhoitaja Saija Satomaa.

OULAISTEN KOTISEUTUKOKOELMAT

Kirjastosalin Montussa on musiikkiosasto, digitointipiste, Kotiseutukokoelma ja Kotiseutuni-kokoelma.

KOTISEUTUKOKOELMAan tallennetaan oulaistelaisten osaamista kirjallisuuden, tieteiden ja audiovisuuaalisen kulttuurin alueella. Kotiseutukokoelmakaappien aineistoihin voi tutustua vain kirjastossa. Oulaisten kotiseutukokoelmaan kartutetaan oulaistelaisen tekijyyden ja sisältönsä puolesta aineistoja. Aineistot ovat julkaistuja tai painettuja.

KOTISEUTUNI OULAINEN -kokoelma on lainattavissasi. Kotiseutuni Oulainen -kokoelmaan kootaan kaikki sisällöltään Oulaisiin tai oulaistelaisiin sukuihin liittyvät julkaistut aineistot.

OULAISTEN KOTISEUTUARKISTO

Oulaisten kotiseutuyhdistyksen omistama Oulaisten kotiseutuarkisto on kirjaston yhteydessä. Arkistossa on paikallisten järjestöjen toiminnasta muodostunutta julkaisematonta aineistoja. Luovutettavan aineiston vastaanottaa kirjaston henkilökunta. Asiakkaat voivat pyytää kotiseutuarkistosta aineistoja tutkittavaksi kirjaston tiloissa.

Soita 044-4793 214 (kirjastotoimenjohtaja) tai 044-4793 245 (asiakaspalvelu).
Oulaisten Kotiseutuyhdistyksen arkistovastaava on Maarit Grekula.

Kotiseutuarkistot internetissä Arvi-tietokanta.
Arvi-tietokannasta löytyvät vain jo luetteloidut arkistoaineistot.

 • Oulaisten kaupunki - Oulaistenkatu 12 (PL 22), 86300 Oulainen - puh./vaihde: (08) 47931 (klo 9-11 ja 12-15), e-mail: kaupunki(at)oulainen.fi