Pääomasijoittajien uutiskirje – maaliskuu 2020
Avaa uutiskirje selaimessasi
Click here to read the newsletter in English

Terveiset Pääomasijoittajien (etä)toimistolta

Hei,

Elämme epäilemättä poikkeuksellisia aikoja. Koronavirusepidemian aiheuttama kriisi on iskenyt kovaa meihin kaikkiin, ja varsinkin yrittäjät ja yritykset ovat nyt äärimmäisen tukalassa tilanteessa. 

Vaikka tilanne on poikkeuksellinen, yhdistyksemme ei ole levännyt laakereillaan. Edunvalvontatyö yritysten ja sitä kautta kaikkien suomalaisten hyväksi toimii täydellä teholla. Jäsenistömme ahkeroi omilla tonteillaan kohdeyritysten, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Sijoittajan ja yrittäjän yhteistyö on aina tärkeää. Nyt, poikkeuksellisen kriisin aikana, sen merkitys on kasvanut entisestään. Uskonkin, että juuri siten tästä voidaan selvitä - yhdessä!

Terveisin,

Pia & Juulia, Jonne, Saara ja Lyydia

Tässä kirjeessä kerromme muun muassa seuraavista:
Yhdistykseltä
Sijoittaja ja yrittäjä yhteistyössä kriisin keskellä

Koronaviruksen vaikutukset talouteen ovat massiiviset, ja on mahdoton ennustaa, kuinka pitkälle ne ulottuvat. Huoli yrittäjistä ja yrityksistä on aiheellisesti suuri.

Kysyimme Pääomasijoittajat ry:n ja FIBAN:in jäseniltä, miten yhteistyötä on käsillä olevan kriisin aikana tehty. Sijoittajien vastauksissa nousi toistuvasti esille, kuinka tällä hetkellä sekä pääomasijoittajat että enkelisijoittajat työskentelevät hartiavoimin sen eteen, että mahdollisimman monella yrityksellä olisi valmiudet selviytyä kriisitilanteesta ja rakentaa tulevaisuudessa uutta kasvua.
 
Lue blogiteksti tästä
Kriisiajan rahoitusjärjestelyiden toimivuus on turvattava myös suuremmille yrityksille
Suomen hallitus on tehnyt paljon välttämättömiä ja hyviä ratkaisuja yritysten tueksi. Nämä aloitteet ovat ehdottoman tärkeitä, mutta samaan aikaan keskisuuret ja tätä suuremmat yritykset ovat jäämässä väliinputoajiksi kriisiajan ratkaisuissa.

Jotta konkurssi- ja työttömyysaallolta voidaan välttyä, nopeat ja joustavat rahoitusjärjestelyt tulee turvata mahdollisimman laajasti koronakriisistä kärsiville yrityksille, koosta riippumatta.

Julkaisimme 26.3. yhdessä Perheyritysten liiton kanssa tiedotteen, jossa ehdotimme seuraavia toimenpiteitä:
  • Keskisuurille ja tätä suuremmille yrityksille on kehitettävä toimivat rahoitusratkaisut yhdessä yritysten, pankkien, eläkeyhtiöiden ja Finnveran kanssa
  • Finnveran takaaman TyEL-takaisinlainauksen mahdollistaminen koronakriisistä kärsiville yrityksille koosta ja toimialasta riippumatta
  • Joustoa nykyisiin järjestelyihin ja riittävän kokoiset lisärahoitusratkaisut nopealla aikataululla
  • Lainaprosessia nopeutettava pankkien riskiä madaltamalla ja Finnveran takausosuutta nostamalla
Lue koko tiedote tästä
Yhteisvoimin yritysten hyväksi – kooste hyödyllisistä linkeistä
Useat toimijat ovat tuottaneet ratkaisuja haastavaan tilanteeseen, joustaneet käytännöissään sekä koostaneet asiantuntevia neuvoja poikkeukselliseen tilanteeseen. Tästä koosteesta löydät pandemian vaikutuksiin liittyviä julkaisuja koskien sijoitustoimintaa sekä startup- ja kasvuyritystoimintaa.
Jäsenistöltä
Mielipide: Jos kasvuyrityksiä ei pelasteta, Suomen kasvun perusta murenee 

Voima Venturesin toimitusjohtaja Inka Mero ehdottaa Kauppalehdessä 27.3. julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että valtio kohdistaisi koronakriisistä kärsiville kasvuyhtiöille oman pääoman ehtoista rahoitusta vaihtovelkakirjalainana, jonka yhtiö saa halutessaan maksaa takaisin.

Viemme tämän konkreettisen ehdotuksen ministereiden pöytään heti ensi viikolla.
 
Lue mielipidekirjoitus tästä
Nexit Ventures: How to save the startup and VC ecosystem?
Artturi Tarjanne jakoi viimeisimmässä bogitekstissään Nexit Venturesin kokemuksia vuosien 2000 ja 2008 finanssikriiseistä ja ajatuksiaan koronaviruksen aiheuttaman kriisin vaikutuksista VC- ja startup-ekosysteemiin.

On vielä liian aikaista sanoa, millaiset seuraukset koronakriisillä on – onko edessä pitkittynyt taantuma vai ekosysteemin suhteellisen nopea elpyminen? Ratkaisevaa onkin, kuinka LPt, pääomasijoittajat, yritykset ja päättäjät voivat tehdä yhteistyötä, jotta vältetään vuoden 2000 kriisin kaltaiset vaikutukset?

 
Lue lisää tästä
NGP Capital: Kuinka selviytyä kriisistä - neuvoja yritysjohtajille

Esko Aho toimi Suomen pääministerinä 1990-luvun alun laman aikana, ja lisäksi kokenut 2000-luvun alun IT-kuplan ja vuoden 2008 talouskriisin. NGP Capitalin tuoreessa haastattelussa hän kertoo, miten itse pärjäsi johtajana kriisien puristuksessa ja jakaa neuvonsa tämän päivän yritysjohtajille:
 
  • Ole optimistinen, mutta älä anna periksi toiveajattelulle
  • Määrittele yritykselle myös välittömän kriisin jälkeiset tavoitteet ja visio
  • Kuuntele eri ihmisten – myös kriitikoiden – mielipiteitä
  • Pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi

 
Lue haastattelu kokonaisuudessaan tästä
Helen Ventures: How to Raise Funding Remotely
Vallitsevalla poikkeustilalla on vaikutuksensa kaikkien yritysten toimintaan. Helen Venturesin tiimi on siirtynyt etätöihin koronaviruksen leviämisen estämiseksi, mutta sijoitustoiminta ja keskustelut startupien kanssa jatkuvat kuitenkin suunnitellusti.

Viimeisimmässä blogitekstissään Helen Ventures jakoi keräämänsä vinkit startupeille, jotka haluavat pitää pyörät pyörimässä vaikeinakin aikoina – ja niiden yli.
 
Lue vinkit täältä
Ajankohtaiset podcastit
Talking Tech - The Nordic View 

Talking Tech – The Nordic View on Maki.vc:n, EQT Venturesin ja Heartcore Capitalin yhteinen uusi podcast, joka toivottaa kuulijansa tervetulleeksi teknologian, pääomasijoittamisen ja startupien maailmaan.
 
Jokaisessa jaksossa isäntäfirmat ja yksi vieraileva puhuja jakavat näkemyksensä Euroopan teknologiamarkkinoista, ja jakavat konkreettisia neuvoja startup-yrityksille ja muille muutoksen edelläkävijöille.

Podcastin ensimmäisessä jaksossa paneuduttiin nykyiseen taloustilanteeseen ja siihen, millaisia vaikutuksia nykytilanteella on startupeille.

Kuuntele podcastia Spotifyssa
Talouselämän Kaupantekijät-podcast

Kun pääomasijoittaja tulee kumppaniksi, muuttuu moni asia. Mehubaariketju ­Jungle Juice Barin perustajalle Noora Fager­strömille oli selvää, että yhtiö haluaa ­kasvaa pääomasijoittajan avulla, vaikka se muuttaakin valtasuhteita yhtiössä.

Kaupantekijät-podcastin viimeisimmässä jaksossa Fagerström kertoo, kuinka ­Jungle Juice Bar valitsi yritykselle sopivan pääomasijoittajan. Jaksossa ­vinkit pääomasijoittajakumppanin valintaan antaa myös Pääoma­sijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Lue Talouselämän artikkeli podcast-jaksosta täältä.
 

Kuuntele Talouselämän podcasteja Spotifyssa
Ajankohtaiset tapahtumat
Startups & COVID-19: Staying on the Growth Path and New Opportunities | 31.3.
Järjestämme tiistaina 31.3. klo 15-16:30 webinaarin koronatilanteen vaikutuksista startupeille yhteystyössä Voima Venturesin, Inventuren, Maki.vc:n, Evli Growth Partnersin, ja Nordic Ninjan kanssa.

Liity mukaan keskusteluun, kun Inka Mero, Sami Lampinen, Pirkka Palomäki ja Riku Asikainen vaihtavat ajatuksiaan nykyisestä markkinatilanteesta ja vastaavat osallistujien kysymyksiin koronakriisin vaikutuksista startupien toimintaympäristöön ja rahoitukseen. Keskustelua moderoi Nordic Ninjan Claes Mikko Nilsen.
 
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan
Checklist for early-stage fundraising | 2.4.

Kiuas ja Lifeline Ventures järjestävät avoimen webinaarin aikaisen vaiheen startup-yrityksille 2.4. klo 13:00-14:30. 

Ohjelma: 
• Lyhyt johdanto aiheeseen
• Q&A, jonka aikana osallistujilla on mahdollisuus kysyä kysymyksiä
 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan
Rahoitusratkaisut poikkeustilanteessa | Webinaaritallenne

Koronan vaikutukset yritysten talouteen ovat olleet rajuja. Kokemusta vastaavasta tilanteesta ei ole, eikä kukaan kykene ennustamaan, kuinka kauan vallitseva poikkeustilanne tulee jatkumaan. 

Kasvu Open järjesti yhteistyössä Nordean, Finnveran ja Business Finlandin kanssa webinaarin, jossa yritykset saivat mahdollisuuden kysyä ja saada vastauksia juuri heille tärkeimpiin kysymyksiin yritysten talouden näkökulmasta. Webinaarin tallenne on katsottavissa täällä. 

Suuren kysynnän vuoksi vastaavat tilaisuudet järjestetään myös 2.4. ja 8.4. 

Lue lisää
Yrityksen rahoitus koronakriisissä | Webinaaritallenne

Miten suomalainen yritys voi turvata rahoituksen ja liiketoiminnan jatkuvuuden koronaviruksen aikana? Mitä instituutiota kannattaa nyt seurata? Entä miten Euroopan Unioni liittyy yritysten rahoitukseen? Grannenfelt Finance vastasi muun muassa näihin kysymyksiin LähiTapiolan kanssa toteutetuissa yhteistyöwebinaareissa.
 
Katso LähiTapiolan Youtube-kanavalta, kun Eeva Grannenfelt ja Teemu Nordlund käyvät yritysrahoituksen tilannekuvan läpi: 

Yrityksen rahoitus koronaviruksen aikana
Kuinka Euroopan Unioni tukee suomalaisia yrityksiä?
Mitä rahoitusta tarvitsevan yrityksen kannattaa nyt huomioida?
 

Grannenfelt Financen nettisivuille
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Share the newsletter Share the newsletter
Tweet the newsletter Tweet the newsletter
Forward to Friend Forward to Friend

– Kasvun rakentajat 
 
© 2020 Pääomasijoittajat / FVCA

Lähettäjä:
Pääomasijoittajat / FVCA
Epicenter
Mikonkatu 9
Helsinki 00101
Finland

Add us to your address book




Lue tietosuojaselosteemme täältä.

Saatko sähköpostin väärään osoitteeseen?
Voit halutessasi
päivittää tietosi tai poistua postituslistalta.

Email Marketing Powered by Mailchimp