Yleisötapahtumat
Päättyy
Tapahtumapaikka
Oulaisten kaupunginkirjasto
Järjestäjä
Oulaisten kaupunginkirjasto
Yhteyshenkilön nimi
Inga Petäjäsoja

Suomen salainen ase - kenttäposti

KIRJAILIJAVIERAS MIRJA TURUNEN

Elämänmerkki. Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet (Docendo 2021)

Kenttäposti oli Suomen armeijan salainen ase – jälkipolville kirjeet avaavat sota-ajan arjen

”Kirjoita usein, kun aikasi antaa, muutakaan lohtua ei ole, kuin tietää aina silloin olevan asiat hyvin, jolloin kirje on päivätty.”

Näin kirjoitti Irma Hälikkä rintamalla olevalle miehelleen kapteeni Urho Hälikälle, joka palveli jatkosodan aikana kenraali Ruben Laguksen Panssaridivisioonassa.

Kirje oli yksi miljardista kenttäpostikirjeestä. Muissakin sotaa käyvissä maissa kirjoitettiin, mutta ei samaan tahtiin. Kirjeiden merkitys sodan erottamien läheisten jaksamiselle oli valtava, ja onkin sanottu, että kenttäposti oli Suomen armeijan salainen ase. Kirjeillä pidettiin yllä parisuhdetta, jaettiin lapsiperhe-elämää sodan särkemässä arjessa. Kirje oli kuitenkin ennen kaikkea elämänmerkki, josta tiesi, että puoliso oli elossa – ainakin vielä sinä hetkenä, kun se oli päivätty. Häliköiden kirjeenvaihto tarjoaa sukelluksen kahden ihmisen maailmaan, jossa rakastetaan ja riidellään, pelätään pahinta ja toivotaan parempaa. Kirjeet ovat intiimiydessään vangitsevaa luettavaa. Niissä välittyy moni-ilmeinen kuva elämästä kotirintamalla neljän pienen lapsen yksinhuoltajana alituisen pulan ja pelon keskellä. Irma Hälikkä kirjoitti paperille muutaman rivin melkein joka ilta lasten mentyä nukkumaan.

Rintamalta Urho Hälikän lähettämissä kirjeissä kerrottiin säästeliäästi sodan julmuudesta, mutta jaettiin kotirintaman koettelemukset ja pettymiset jatkuvasti siirtyneistä lomista. Mirja Turusen toimittama ja myötäeläen kommentoima valikoima Häliköiden kirjeistä avaa sitä, miten ihmiset epätavallisissa oloissakin suunnittelivat omaa arkeaan pyrkien elämään mahdollisimman normaalisti. Tavallisen perheen tarina voi kertoa nykylukijalle sodasta enemmän kuin kenraalitason muistelmat.

FT Mirja Turunen on kotkalainen toimittaja ja tietokirjailija, joka on aiemmin julkaissut kiitetyt teokset Veripellot (2005) ja Koska kotimaa meidät lähetti - SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa (2016).

Elämänmerkit -teosta on mahdollisuus ostaa tilaisuudessa edullisesti hintaan 20 euroa (ovh 34 €). Vain käteisellä.

Mirja Turusen teokset ovat lainattavissa kirjaston teosnäyttelystä:

Veripellot: sisällissodan surmatyöt Pohjois-Kymenlaaksossa 1918 (Atena 2005)

Elämän merkit - Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet (Docendo 2021).

Koska kotimaa meidät lähetti – SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa (2016).

Ilmainen tilaisuus Kirjaston Pelihuoneella, tervetuloa.

Sahankatu 2, Oulainen 86300