Kaupunginvaltuuston kokous 7.6.2023 - suora lähetys netissä

OULAISTEN KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUS pidetään keskiviikkona 7.6.2023 kello 17.00 kaupunginvaltuuston kokoushuoneessa kaupungintalolla.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä Oulaisten kaupungin kotisivuilla.

Valtuuston kokousta voi seurata suorana lähetyksenä (tästä linkistä).

Oulaisissa 29.5.2023

Kai Pajala
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

______________

Esityslista

Tiedote 30.5.2023 kello 11.00

Oulaisten kaupunkia on kohdannut suru. Tärkeä työyhteisömme jäsen, yläkoulumme työntekijä menehtyi työpaikallaan tänä aamuna sairaskohtaukseen. 

Oulaisten kaupunki haluaa osoittaa lämpimät surunvalittelut läheisille. Tapahtuma on järkyttänyt meitä kaikkia. 

Kriisi- ja keskusteluapua on järjestetty koululle ja lisäksi apua on tarjolla seuraavasti:

 • Nuorisotoimi: Samuli Tikkanen 044 479 3273 ja Pekka Ylivainio 044 479 3276

 • Seurakunnan päivystävä pappi: 044 5797 404

 • Pohde sosiaali- ja kriisipäivystys: 044 479 3644

Oulaisten kaupungin johtoryhmä

Oulaisten kirjaston kesäaukioloajat

OULAISTEN KIRJASTO ON AVOINNA KOKO KESÄN 2023,
KESÄAUKIOLOJEN PUITTEISSA!

Kirjaston kesäaukioloajat 1.6. - 31.8.2023

ASIAKASPALVELUAJAT:
MA - KE 10 - 18
TO 12 - 18
PE 10 -16

OMATOIMIAJAT:
MA - KE 9 - 10 ja 18 - 21
TO 9 - 12 ja 18 - 21
PE 9 - 10 ja 16 - 21
LA - SU 9 -21

Juhannuksen aukioloajat:

To 22.6. asiakaspalvelu 10 -  16, omatoimi 9 - 10 ja 16 - 21
Pe 23.6. - La 24.6. kirjasto on suljettu 
Su 25.6. omatoimi 9 - 21

Palautusluukku on suljettu To 22.6. klo 10 alkaen Ma 26.6 klo 8 saakka.

Joka kesämaanantai kello 18 jossain päin Oulaista tapahtuu!

Joka kesämaanantai kello 18 jossain päin Oulaista tapahtuu!

Maanantai Mallillaan -tapahtumasarja tuo jälleen esiin erityisiä paikkoja Oulaisissa kesäkuun alusta alkusyksyyn. Kesän 2023 ohjelmassa korostuu kulttuuriperintö, joka näkyy niin tapahtumapaikoissa kuin ohjelman sisällöissäkin. Kuten toukokuiset Lasten ja nuorten kulttuuriviikot, myös Maanantai Mallillaan –tapahtumasarja on ilmoitettu osaksi Kulttuuriympäristöpäiviä. Kulttuuriympäristöpäivät (European Heritage Days) on Euroopan laajin yleisötapahtumien kokonaisuus. Kaikki ovat tervetulleita järjestämään yleisötapahtumia ja juhlistamaan upeaa kulttuuriperintöämme. Tänä vuonna juhlitaan teemalla elävä kulttuuriperintö.

Ohjelmistossa näkyy ja kuuluu kulttuuri laajassa kirjossaan eri taiteen lajeista liikuntaan ja perinteisiin tapoihin. Tapahtumasarja alkaa 5.6. Penttilän talolta kesäisellä tapahtumalla, jonka yhteydessä julkistetaan myös Oulaisten Musiikkiviikkojen ensi syksyn ohjelmisto. Matkanivassa jatketaan yhteislauluperinnettä sillan kupeessa. Kallion kotiseututalolla voi oppia uutta; saunavihdan tekoa ja muita vanhoja työtapoja”, kertoo Anna Koivukangas Oulaisten kulttuuripalveluista. 

Jos kesäkunto on vielä heinäkuussa hakusessa, voi sitä etsiä vaikkapa Mäyränperän kuntoradalta Ruppi kuntoon -tapahtumasta. Niin saavutettua kuin saavuttamatta jäänyttäkin kuntoa voi testata kesän päätteeksi Törmäperän urheilustadionilla ei niin perinteisissä lajeissa”, Kyläillen-hankkeen Elina Piippo jatkaa.

Paikalliset toimijat ovat jälleen vinkanneet myös uusista kohteista tapahtumapaikoiksi. Porinatuvassa syntyi idea pyöräretkueesta, joka suuntaa kesäkuussa Kilpuan asemalle. Heinäkuussa vieraillaan entisellä Keskitalon tilalla, jonka uusi omistaja Marika Salonurmi avaa ovet ainutlaatuiseen Pyrrön Pirttiin. Ohjelmassa on kesäkahvilan lisäksi Oulaisissa samaan aikaan taiteilijaresidenssivierailulla olevan LIITE-taiteilijaryhmän rauhateemainen performanssi.

Tapahtumasarjaa koordinoi Oulaisten kulttuuripalvelut ja Kyläillen! –hanke yhteistyössä kyläyhdistysten ja monien muiden toimijoiden kanssa. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja lähestyvistä tapahtumista päivitetään Oulaisten tapahtumakalenteriin ja somekanaviin.

www.oulainen.fi/tapahtumakalenteri
Facebook, Instagram: Koe Oulainen, Oulaisten kaupunki

Lisätietoja: 

Anna Koivukangas, kulttuurituottaja
anna.koivukangas@oulainen.fi
P. 0444793268

Elina Piippo, Kyläillen! –hankevetäjä
elina.piippo@oulainen.fi
P. 0444793875

Matonpesupaikka auki

Matonpesupaikka Etelärannan kaupunginosassa Sarvantien varrella on avattu kesälle 2023 

 • Matonpesupassilla saa pestä talouskohtaisesti mattoja koko kesän. Talouskohtaisen pesupassin hinta on 10 €/kesä. 
 • Pesupasseja voi lunastaa kirjastosta ja kaupungin varastolta. Kirjastolla käy pankkikortti, varastolla ainoastaan käteinen ja tasaraha.
 • Mikäli pesupaikan käyttäjällä ei ole tarkastettaessa lunastettua pesupassia, peritään 25 €:n suuruinen sakkomaksu.
 • Huomioittehan, että jätevedenpuhdistamolle ja matonpesupaikalle vievällä Sarvantiellä on käynnissä tietyö, joka tulee kestämään ainakin neljä viikkoa, joten alueella on työmaaliikennettä.

Tekninen keskus

Oulaisten kesälehti 2023

Oulaisten kesä 2023 -lehti on julkaistu sähköisenä. Oulainen tarjoaa paljon tehtävää, nähtävää ja koettavaa, ja lehti kokoaa nämä yksien kansien väliin yhteystietojen ja aukioloaikojen kanssa. Lehdestä löydät Oulaisten kesän 2023 tapahtumat, toiminnan, kurssit ja käyntikohteet.

Julkaisija: Oulaisten kaupunki

Lehti on luettavissa osoitteessa: https://issuu.com/oulaistenkaupunki/docs/oulaistenkesa2023

Painettu lehti jaetaan kotitalouksiin Oulaisissa toukokuun aikana.

Oulaisten keskustan alueen kehittämiskysely

Oulaisten kaupungin keskustan alueen kehittämistyö on käynnistynyt. Tavoitteiksi on asetettu kohentaa kaupungin keskusta-alueen kaupunkikuvaa, parantaa alueen toimivuutta ja kehittää ydinkortteleita palveluiden ja asumisen keskittyminä. Kehitystyö etenee Oulaistenkatua pitkin liikenneympyrästä liikenneympyrään, Keskuskadun liikenneympyrästä kohti Ouluntien liikenneympyrää. 

Kehittämistyö lähtee kuntalaisten tarpeista ja toiveista. Tällä kyselyllä haluamme selvittää, miten kuntalaiset kehittäisivät Oulaisten keskustan aluetta ja mitä he ajattelevat keskusta-alueen nykytilasta. Vastausaikaa on 31.7. kello 23.59 saakka. Kiitos vastauksestasi, mielipiteesi on meille arvokas!

Pääset vastaamaan kyselyyn linkistä:

https://link.webropolsurveys.com/S/EEB7F7413A2C8D44

Kaupunginviraston kesäsulut

Oulaisten kaupunginviraston sulkupäivät keväällä/kesällä 2023 ovat:

 • Kesäkuun perjantait 2.6., 9.6., 16.6. ja 30.6.
 • Heinäkuussa 4 vkoa (3.-30.7.)

Hyvää kesää!

Kesän salivuorojen haku yläkoulun liikunta- ja kuntosalista on alkanut

Kesän liikunta- kuntosalivuorojen haku yläkoululle on alkanut eli Julius-tilavaurausjärjestelmästä voi tehdä varauksia toukokuun loppuun asti.

LIIKUNTASALI

Kesän ajalle 4.6.-8.8.2023 voi varata yläkoulun liikuntasalia, mutta jokainen käyttäjä siivoaa itse tilan käytön jälkeen.
Liikuntasalivaraukset: https://juliusvaraus.fi/julius/faces/public/calendar.jspx?targetId=3829

Muiden koulujen liikuntasalit ovat suljettuna kesällä 13.8.2023 saakka.

KUNTOSALI

Kuntasalivaraukset: https://juliusvaraus.fi/julius/faces/public/calendar.jspx?targetId=3830.

Honkamajan alueen kehittämiskysely kuntalaisille

Oulaisten kaupunki suunnittelee Honkamajan alueen kehittämistä vuosille 2024-2027. Kaupunki haluaa kuulla kuntalaisten toiveita Honkamajan alueen kehittämiseksi. 

Kyselyyn vastaaminen tapahtuu anonyymisti ja kesto on noin 5 minuuttia. Käythän ehdottamassa rohkeasti omat toiveesi Honkamajan alueeseen liittyen! Kehittämisehdotukset voivat koskea esimerkiksi uusrakentamista, vanhan liikuntapaikan remontointia, alueen maisemointia tai vaikkapa alueen opaskylttien parantamista. 

Kysely päättyy keskiviikkona 19.4. klo 16. 

Kyselyyn pääset vastaamaan täältä

 

 

Vuoden 2023 toiminta-avustukset

Vuoden 2023 toiminta-avustukset ovat haettavissa 30.4.2023 klo 15.00 mennessä Kunta-Akkunan kautta.

Tästä hakemuslomakkeelle  https://akkuna.fi/ - Valitse Oulainen ja sieltä Avustus - Toiminta-avustukset - Toiminta-avustushakemus

 • Toiminta-avustusta voivat hakea kulttuuri- ja liikuntajärjestöt, lasten ja nuorten järjestöt ja ryhmät, ikäihmisten ja erityisryhmien järjestöt sekä kansalaistoiminnan järjestöt.
 • Myöhästyneitä hakemuksia tai muulle kuin sähköiselle hakulomakkeelle täytettyjä hakemuksia ei oteta käsittelyyn. Ongelmatilanteissa ota meihin yhteyttä.
 • Jos järjestö on saanut toiminta-avustusta vuonna 2022, sen tulee toimittaa vuoden 2022 toiminta- ja tilikertomus postitse sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle em. määräaikaan mennessä.

Lisätietoja: Sanna Mäyrä 044 4793272 tai Anna Koivukangas 044 4793268, sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@oulainen.fi

Avustusohjeet tästä linkistä.

Jätevesimaksun korottaminen 1.4.2023

VIEMÄRILIIKELAITOS TIEDOTTAA

Jätevesitaksaa korotetaan 1.4.2023 alkaen.
Korotuksen jälkeen jätevesitaksa on 1,77 €/m³ (alv 0 %) (2,19 €/m³ alv 24 %)

Hinnan korotuksen perusteena on viemärilaitoksen yleisten käyttökustannusten nousu sekä uuden jätevedenpuhdistamon rakennusinvestointi.

Jätevesiasiakkaat saavat viemäriliikelaitokselta postitse tiedotteen ja erittelyn hinnanmuutoksesta.

24.1.2023
Tekninen lautakunta

Kouluverkkoselvityksen laatiminen käynnistyy

Kouluverkkoselvityksen laatiminen käynnistyy

Oulaisten kaupunginhallitus on 16. tammikuuta päättänyt, että osana esi- ja perusopetuksen suunnitelmaa 2024–2028 kaupungille laaditaan kouluverkkoselvitys, ja nimennyt asiaa valmistelemaan työryhmän. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsitteli 25.1. kouluverkkoselvityksen kevään aikataulusuunnitelmaa.

Kaupunginhallituksen toimesta kouluverkkotyöryhmän jäseniksi valittiin Ari Sarpola (puheenjohtaja), Saara Komulainen (sihteeri), Sari Myllykoski-Hanhela, Veli Tirilä, Hannu Yppärilä ja Mika Antikka sekä asiantuntijaksi Jarmo Mäkinen. Koulunjohtajat ovat lisäksi nimenneet keskuudestaan Kati Punkerin työryhmään asiantuntijaksi 18.1. Kouluverkkotyöryhmä kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa 27.1. Kaupunginvaltuusto päättää kouluverkosta kesäkuussa 2023. Kaupunginhallitus on linjannut, että kouluverkkoselvityksen valmistelun aikana on painotettava vahvasti osallisuutta ja viestintää.

 Kouluverkkoselvityksen kevään 2023 aikataulusuunnitelma:

25.1.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee asiaa

27.1.

Kouluverkkotyöryhmä kokoontuu

30.1.

Kaupunginhallitukselle info kouluverkosta 30 min

6.2.

Koulujen henkilökunnalle tarkoitettu infotilaisuus Juho Oksan salissa

Viikko 11 (13.–17.3.)

Koulukohtaiset kuulemistilaisuudet Jokiraitin koululla (Matkaniva, Lehtopää), Jauhinkankaan koululla, Petäjäskosken koululla ja Juho Oksan koululla (Juho Oksa, Yläkoulu, Piipsjärvi)

21.3.

Lautakuntaseminaari kouluverkkotyöryhmän kanssa

19.4.

Valtuustoseminaari kouluverkosta

26.4.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää esi- ja perusopetuksen suunnitelmasta 2024–2028, joka sisältää myös ensimmäinen kouluverkkoselvityksen

7.6.

Kaupunginvaltuusto päättää esi- ja perusopetuksen suunnitelmasta 2024–2028, joka sisältää myös ensimmäinen kouluverkkoselvityksen

Terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisen tiedote rottahavainnoista

Oulaisten kaupungin alueella on tehty vuoden 2021 syksystä lähtien useita rottahavaintoja eri puolilta kaupunkia. Havaintoja on ilmoitettu jälleen tänä syksynä. Ilmeisesti myös yhdyskuntia on syntynyt joillekin alueille. Alla ohjeita rottahaitan ehkäisyyn ja poistamiseen. Ohjeet löytyvät myös mm. osoitteesta: https://www.ymparistohelmi.fi

Rottahaitan poistaminen

Rottien torjunnassa tärkeintä on ennaltaehkäisy. Mikäli kuitenkin on tarpeellista hävittää rottia kemiallisilla torjunta-aineilla, tulisi se tehdä keskitetysti koko ongelma-alueella ja yhteistyössä tuhoeläintorjuntaan perehtyneen tahon kanssa.

Suojapaikat

Rotta suosii kosteita, maanläheisiä asuinpaikkoja, joissa se voi helposti kaivaa maanalaisia käytäviä. Pysyvillä asuinsijoillaan rotat elävät yhdyskunnissa, jotka ovat tunnistettavissa rotan maastoon jättämistä jäljistä kuten käytävien suuaukoista, niistä ulos työnnetyistä multakasoista, sileäksi tallotuista poluista sekä jalanjäljistä ja ulosteista. Rotan tiedetään liikkuvan päivittäisillä ravinnonhakumatkoillaan satoja metrejä ja uusia asuinpaikkoja etsiessään jopa kilometrejä.

Rotat voivat pesiytyä myös esim. lautapinon, puutarhajäte/risukasojen ja muiden vastaavien suojaisten paikkojen alle. Tarkista, löytyykö tontilta rotille soveltuvia pesäpaikkoja. Tontille ei pidä kerätä tarpeetonta "roinaa" rottien pesäpaikoiksi. Poista tontiltasi tarpeettomat rotille sopivat suojapaikat. Kun rakennusta korjataan rotanpitäväksi, on hyvä tietää, että nuori rotta pystyy ryömimään n. 2,5 cm suuruisesta aukosta.

Jäteastiat

Jätehuolto on järjestettävä siten, että eläimet eivät pääse jäteastiaan. Jäteastian tulee olla ehjä, kannellinen ja riittävän tilava jätemäärään nähden. Kannen tulee olla kunnolla kiinni. Jäteastian pohjakin kannattaa tarkastaa, sillä rotat voivat jyrsiä pohjaan reiän ja päästä sitä kautta huomaamattomasti ravinnon hakuun. Roskakatos tulee pitää siistinä.

Kompostit

Kompostori tulee sijoittaa vähintään 5 metrin etäisyydelle kiinteistön rajasta eikä siitä saa aiheutua roskaantumista. Biojätteen saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa suljetussa kompos­torissa, johon haittaeläimet eivät pääse. Epäonnistuneet tai rottien valtaamat kompostit tulee hävittää. Älä laita ruokajätettä avonaiseen kompostiin.

Syksyn omenasadon omenat kannattaa kerätä maasta mahdollisimman nopeasti ja ylimääräiset omenat hävittää asianmukaisesti. Pieniä määriä voi hävittää biojätteen mukana. Puutarhan jätteitä ei saa viedä puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille. Puutarhajäte tulee kompostoida tai toimittaa Vestia Oy:lle esimerkiksi lajittelupihan keräykseen.

Lintujen ja siilien ruokintapaikat

Ruokintapaikasta ei saa muodostua rottien ruokintapaikkaa. Lintuja ei saa ruokkia suoraan maahan, vaan esimerkiksi lintulaudalla tai rasvatangolla, ja maahan pudonneet jyvät on siivottava maasta säännöllisesti. Sulan maan aikana lintuja ei tarvitse ruokkia sillä ne löytävät ravintonsa luonnosta. Älä ruoki lintuja ruuantähteillä, sillä se houkuttelee rottia sekä haittalintuja paikalle.

Torjuntatoimet

Tarvittaessa rottia voidaan torjua erilaisin loukuin tai torjunta-ainein. Torjuntatoimien tekeminen samanaikaisesti useamman kiinteistön alueella on suositeltavaa.

Rotanloukkuja myydään kuluttajille kaupoissa. Tuotteita tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Loukkuja sijoitettaessa tulee varmistua siitä, ettei niistä aiheudu vaaraa lapsille, kotieläimille eikä muille luonnonvaraisille eläimille. Loukut tulee tarkastaa päivittäin. Kuolleet rotat voi hävittää sekajätteen mukana.

Rottien torjuntaan tarkoitettuja torjunta-aineita voivat voimaan tulleen EU-lainsäädännön myötä hankkia ja käyttää vain tuholaistorjunta-alan ammattilaiset. Laajemmassa rottaongelmassa suositellaan kääntymistä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.

Terveydensuojeluviranomainen

Terveydensuojeluviranomaisen tehtävä on tarvittaessa arvioida voiko rottien esiintymisestä aiheutua terveyshaittaa. Jos rottia havaintaan epätavallisen paljon eli useita samanaikaisesti ja havaintoja tehdään päivittäin, voidaan kiinteistön omistaja tai haltija määrätä ryhtymään edellä mainittuihin toimenpiteisiin tuhoeläinten torjumiseksi. Tämä kuitenkin edellyttää hallintolain mukaisia yleensä kaikille osapuolille raskaita menettelyjä, kuten kirjallisia kehotuksia ja määräyksiä, joten niitä pyritään välttämään. Viranomaisen rajallisten resurssien vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista jatkuvasti valvoa pihojen siisteyttä.

Ympäristönsuojeluviranomainen

Ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävä on puuttua roskaamiseen silloin, kun rikotaan jätelain roskaamiskieltoa. Tällöin roskaajaa tai kiinteistön omistajaa kehotetaan siivoamaan roskaantunut alue. Ympäristönsuojelu- ja jätehuoltoviranomaiset valvovat myös jätehuoltomääräyksiä, joissa määrätään esimerkiksi kompostoinnin toteuttamisesta.

Terveydensuojeluviranomainen tai ympäristönsuojeluviranomainen ei tee myrkytyksiä eikä neuvo myrkytyksen suorittamisessa. Laajemmassa rottaongelmassa suositellaan kääntymistä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.

Yksittäisistä rottahavainnoista ei tarvitse ilmoittaa, eivätkä satunnaiset havainnot yksittäisistä rotista yleensä johda toimenpiteisiin.