Jätevesimaksun korottaminen 1.4.2023

Jätevesimaksun korottaminen 1.4.2023

VIEMÄRILIIKELAITOS TIEDOTTAA

Jätevesitaksaa korotetaan 1.4.2023 alkaen.
Korotuksen jälkeen jätevesitaksa on 1,77 €/m³ (alv 0 %) (2,19 €/m³ alv 24 %)

Hinnan korotuksen perusteena on viemärilaitoksen yleisten käyttökustannusten nousu sekä uuden jätevedenpuhdistamon rakennusinvestointi.

 

24.1.2023
Tekninen lautakunta

Kouluverkkoselvityksen laatiminen käynnistyy

Kouluverkkoselvityksen laatiminen käynnistyy

Oulaisten kaupunginhallitus on 16. tammikuuta päättänyt, että osana esi- ja perusopetuksen suunnitelmaa 2024–2028 kaupungille laaditaan kouluverkkoselvitys, ja nimennyt asiaa valmistelemaan työryhmän. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsitteli 25.1. kouluverkkoselvityksen kevään aikataulusuunnitelmaa.

Kaupunginhallituksen toimesta kouluverkkotyöryhmän jäseniksi valittiin Ari Sarpola (puheenjohtaja), Saara Komulainen (sihteeri), Sari Myllykoski-Hanhela, Veli Tirilä, Hannu Yppärilä ja Mika Antikka sekä asiantuntijaksi Jarmo Mäkinen. Koulunjohtajat ovat lisäksi nimenneet keskuudestaan Kati Punkerin työryhmään asiantuntijaksi 18.1. Kouluverkkotyöryhmä kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa 27.1. Kaupunginvaltuusto päättää kouluverkosta kesäkuussa 2023. Kaupunginhallitus on linjannut, että kouluverkkoselvityksen valmistelun aikana on painotettava vahvasti osallisuutta ja viestintää.

 Kouluverkkoselvityksen kevään 2023 aikataulusuunnitelma:

25.1.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee asiaa

27.1.

Kouluverkkotyöryhmä kokoontuu

30.1.

Kaupunginhallitukselle info kouluverkosta 30 min

6.2.

Koulujen henkilökunnalle tarkoitettu infotilaisuus Juho Oksan salissa

Viikko 11 (13.–17.3.)

Koulukohtaiset kuulemistilaisuudet Jokiraitin koululla (Matkaniva, Lehtopää), Jauhinkankaan koululla, Petäjäskosken koululla ja Juho Oksan koululla (Juho Oksa, Yläkoulu, Piipsjärvi)

21.3.

Lautakuntaseminaari kouluverkkotyöryhmän kanssa

19.4.

Valtuustoseminaari kouluverkosta

26.4.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää esi- ja perusopetuksen suunnitelmasta 2024–2028, joka sisältää myös ensimmäinen kouluverkkoselvityksen

7.6.

Kaupunginvaltuusto päättää esi- ja perusopetuksen suunnitelmasta 2024–2028, joka sisältää myös ensimmäinen kouluverkkoselvityksen

Rokotukset Oulaisissa

 

Rokotuksiin voi tulla toistaiseksi vain ajanvarauksella.

Varaa aika rokotukseen puhelimitse neuvolan puhelintunnilla.  Puhelinpalvelu ti-to klo 8-8.30 p. 044-4793436

Koronarokotuksia annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisille kohderyhmille. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri noudattaa THL:n linjausta ja muistuttaa, että tehosterokotteen ottaminen on tärkeää THL:n linjaamiin kohderyhmiin kuuluville. Alueellista epidemiatilannetta seurataan Pohjois-Pohjanmaalla edelleen tarkasti.

Kausi-influenssarokotusten erilliset rokotuspäivät ovat ohi tältä rokotuskaudelta, mutta influenssarokotuksen voi edelleen saada omalla terveysasemalla varaamalla aika puhelimitse

Lue lisää Rokotteet ja koronavirus (THL)

Jos puhelin on varattuna, pyri soittamaan myöhemmin uudelleen, palvelusamme on tällöin ruuhkaa ja emme pysty vastaamaan puhelimeen heti.

Korona­ro­ko­tuksen voi saada myös työter­veys­huollosta.

Oulaisten kaupunki palkitsi paikallisia tekijöitä

Oulaisten kaupunki palkitsee vuosittain paikallisia tekijöitä. Lions Club Oulainen Ry:lle myönnettiin 14. joulukuuta Oulaisten kaupungin Vuoden Avainteko 2022 -palkinto mittavasta avusta ukrainalaisten hyväksi Oulaisissa. Oulaisten Lions Club teki keväällä 2022 kuntalaisaloitteen ukrainalaisten auttamisesta, järjesti huonekalukeräyksen ja kalusti vapaaehtoistyönä 14 asuntoa. Näissä kodeissa asuu noin 40 sotaa paennutta.

Vuoden 2022 nuorisoteko-, liikuntateko-, kulttuuri- ja erikoispalkinto jaettiin 18. joulukuuta Honkamajalla. Palkinto-ohjeita uudistettiin vuonna 2018, ja nyt myönnetyt palkinnot jaettiin viidettä kertaa. Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan nimeämä palkintotyöryhmä pääsi valitsemaan palkittavat laajasta kuntalaisten esittämästä ehdokaslistasta. Raati oli valinnoista hyvin yksimielinen.

Vuoden 2022 Nuorisotekopalkinnon saaja on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Oulaisten paikallisyhdistys. Yhdistys toimii Oulaisissa täysin vapaaehtoisin voimin ja juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan, ja on jo 50 vuoden ajan jalkautunut yläkoululle tekemään tukioppilastoimintaa yhteistyössä koulun kanssa. Muita yhdistyksen toteuttamia toimia oulaistelaisten hyväksi ovat muun muassa Operaatio tonttu -joululahjakeräys, perhekahvilatoiminta sekä vauvaämpäreiden jakaminen.

Kuntalaiset ehdottivat myös Liikuntatekopalkinnon saajaksi useita eri tahoja. Tämä kertoo Oulaisten laajasta vapaaehtoisvoimin toimivasta harrastekentästä. Vuoden 2022 Liikuntatekopalkinnon saajat ovat Tiina ja Matti Ikola. He ovat pitkän linjan toimijoita ja liikuttaneet oulaistelaisia jo kolmenkymmenen vuoden ajan, Oulas-Opiston ajoista alkaen. Työnsä lisäksi he ovat kunnostautuneet liikunnan saralla myös vapaa-ajallaan, toimineet aktiivisesti omien lastensa joukkueiden valmentajina niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolellakin ja hankkineet lisäoppia lajiliittojen koulutuksista. Lajikirjoon on mahtunut kiekkoilun lisäksi myös jalkapalloa, ryhmäliikuntaa ja jääpalloa Oulaisissa ja muillakin paikkakunnilla.

Vuoden 2022 kulttuuripalkinnon saaja Porinatupa on kulttuuriteko, joka on koonnut ihmisiä yhteen joka maanantai, keskiviikko ja perjantai. Porinatuvan vapaaehtoisvoimin pyörivä toiminta sai alkunsa syksyllä 2021 taiteilija Asta Lohvansuun käynnistämänä. Toiminta vakiinnutti nopeasti paikkansa erityisesti eläkeläisten ja ikäihmisten arjessa omaehtoisena kulttuuritoimintana. Oulaisten Olotilalla tapahtuva toiminta on pitänyt sisällään lähes joka perjantain yhteislaulutilaisuudet, yhteistyötä useiden eri toimijoiden ja tapahtumien kanssa, useita taiteilijavierailuita, musiikkiesityksiä, taikureita, runoilijoita sekä stand-uppia.  Porinatupa on hieno esimerkki siitä, mitä voi syntyä, kun kaupunki antaa asukkaiden käyttöön vapaata toimitilaa. Porinatuvan perustoimintaan on vieraskirjan perusteella osallistunut yli 3000 kävijää.

Vuoden 2022 erikoispalkinto myönnettiin Leila Ristiluoma-Tirilälle, joka on vaikuttanut vahvasti niin musiikin kuin tanssinkin parissa. Hän toimi Oulun läänin taidetoimikunnan jäsenenä vuodesta 1989 vuoteen 1995 erityisaloinaan tanssitaide ja musiikki. Hän oli yksi 1980-luvulla perustetun Oulaisten Naisvoimistelijat ry:n perustajajäsenistä. Hän oli perustamassa myös Jokilaaksojen Tanssitaiteen Tuki -yhdistystä ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana. Leila Ristiluoma-Tirilä on tehnyt merkittävästi työtä 50 vuotta täyttäneen Oulaisten Nuorisokuoron hyväksi vaikuttaen taustalla lähes koko 50-vuotisen historian ajan toimien kuoron sihteeri-intendenttinä. Hän on huolehtinut muun muassa kuoron kansainvälisestä kirjeenvaihdosta ja arkistosta sekä valmistellut kuoron ulkomaisia konserttimatkoja, joista suurimmalla osalla hän on ollut mukana myös huoltajana. 

 

Oulaisten kaupunki onnittelee kaikkia palkittuja!

Oulaisten uuden päiväkodin nimikilpailu

Oulaisten uuden päiväkodin nimikilpailu

Uuden päiväkodin valmistuminen Oulaisiin on asukkaille tärkeä asia ja kaupungille merkittävä investointi, jolla tullaan vahvistamaan Oulaisten vetovoimaa lapsiperheystävällisenä kaupunkina.

Päiväkoti valmistuu Rantakadun ja Siltakadun kulmaukseen syksyllä 2023, mutta sillä ei ole vielä virallista nimeä. Tästä syystä hirsirakenteisen päiväkodin nimestä järjestetään nimikilpailu.

  • Nimikilpailu järjestetään 1.1.-31.1.2023 välisenä aikana
  • Kilpailu on kaikille avoin
  • Kaupunginhallituksen nimeämä 6-jäseninen valintaraati valitsee nimiehdotuksista voittajan
  • Päiväkodin nimi julkaistaan 14.2.2023 torilla ystävänpäivän kahvitilaisuudessa
  • Nimiehdotuksen voi antaa tämän sähköisen kyselyn kautta: https://forms.gle/1TscJq11UiAwEpXV6

Talvikunnossapito 2022-2023

Oulaisten kaupungin talvikunnossapito 2022–2023

Oulaisten kaupungin tekninen toimi tiedottaa kuntalaisia talvikunnossapidosta. Kaupungin kaava-alueella järjestetään talvikauden 2022–2023 talvikunnossapito lokakuussa 2021 järjestetyn urakkakilpailutuksen mukaisesti sopimuksen allekirjoittaneiden urakoitsijoiden kanssa.


Oulaisissa talvikaudella 2022–2023 urakointiyritykset ovat:

Koulujen jääkiekkokaukalot ja luistinradat: KonePalosaari Oy

Katujen ja pihojen talvikunnossapito sekä teiden höyläys: Suvanto Infra Oy

Lumenajo: KonePalosaari Oy, Suvanto Infra Oy ja TP Maanrakennus Oy


Oulaisten kaupungin tekninen toimi korostaa, että talvikunnossapito on sääolosuhteiden yllättävien vaihtelujen takia haastavaa. Rankkojen lumisateiden jälkeen työt toisinaan ruuhkautuvat ja kunnossapitoon saattaa tulla viiveitä. Paikalliset yrittäjät tekevät ruuhka-aikoinakin parhaansa ja lumityöt hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.

Lisäksi Oulaisten kaupungin tekninen toimi muistuttaa, että kaupunki myöntää palvelusetelin oman pihan tai liittymän lumi- tai hiekoitustöihin yhden asunnon kiinteistölle (omakotitalo ja vakituinen asunto), jonka kaikki asukkaat ovat yli 75-vuotiaita tai vammaisia.

Oulaisten kaupunki toivoo kuntalaisilta kärsivällisyyttä ja ymmärrystä lumentulon mahdollisesti aiheuttamiin ruuhkatilanteisiin.

 

Lisätietoja:

  • Työpäällikkö Jari Mustonen, puh. 044 4793256
  • Kuntatekniikan päällikkö Tero Kahlos, puh. 044 4793254

 

https://www.oulainen.fi/ajankohtaista/aurauspalvelusetelin-hakeminen-2022

Terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisen tiedote rottahavainnoista

Oulaisten kaupungin alueella on tehty vuoden 2021 syksystä lähtien useita rottahavaintoja eri puolilta kaupunkia. Havaintoja on ilmoitettu jälleen tänä syksynä. Ilmeisesti myös yhdyskuntia on syntynyt joillekin alueille. Alla ohjeita rottahaitan ehkäisyyn ja poistamiseen. Ohjeet löytyvät myös mm. osoitteesta: https://www.ymparistohelmi.fi

Rottahaitan poistaminen

Rottien torjunnassa tärkeintä on ennaltaehkäisy. Mikäli kuitenkin on tarpeellista hävittää rottia kemiallisilla torjunta-aineilla, tulisi se tehdä keskitetysti koko ongelma-alueella ja yhteistyössä tuhoeläintorjuntaan perehtyneen tahon kanssa.

Suojapaikat

Rotta suosii kosteita, maanläheisiä asuinpaikkoja, joissa se voi helposti kaivaa maanalaisia käytäviä. Pysyvillä asuinsijoillaan rotat elävät yhdyskunnissa, jotka ovat tunnistettavissa rotan maastoon jättämistä jäljistä kuten käytävien suuaukoista, niistä ulos työnnetyistä multakasoista, sileäksi tallotuista poluista sekä jalanjäljistä ja ulosteista. Rotan tiedetään liikkuvan päivittäisillä ravinnonhakumatkoillaan satoja metrejä ja uusia asuinpaikkoja etsiessään jopa kilometrejä.

Rotat voivat pesiytyä myös esim. lautapinon, puutarhajäte/risukasojen ja muiden vastaavien suojaisten paikkojen alle. Tarkista, löytyykö tontilta rotille soveltuvia pesäpaikkoja. Tontille ei pidä kerätä tarpeetonta "roinaa" rottien pesäpaikoiksi. Poista tontiltasi tarpeettomat rotille sopivat suojapaikat. Kun rakennusta korjataan rotanpitäväksi, on hyvä tietää, että nuori rotta pystyy ryömimään n. 2,5 cm suuruisesta aukosta.

Jäteastiat

Jätehuolto on järjestettävä siten, että eläimet eivät pääse jäteastiaan. Jäteastian tulee olla ehjä, kannellinen ja riittävän tilava jätemäärään nähden. Kannen tulee olla kunnolla kiinni. Jäteastian pohjakin kannattaa tarkastaa, sillä rotat voivat jyrsiä pohjaan reiän ja päästä sitä kautta huomaamattomasti ravinnon hakuun. Roskakatos tulee pitää siistinä.

Kompostit

Kompostori tulee sijoittaa vähintään 5 metrin etäisyydelle kiinteistön rajasta eikä siitä saa aiheutua roskaantumista. Biojätteen saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa suljetussa kompos­torissa, johon haittaeläimet eivät pääse. Epäonnistuneet tai rottien valtaamat kompostit tulee hävittää. Älä laita ruokajätettä avonaiseen kompostiin.

Syksyn omenasadon omenat kannattaa kerätä maasta mahdollisimman nopeasti ja ylimääräiset omenat hävittää asianmukaisesti. Pieniä määriä voi hävittää biojätteen mukana. Puutarhan jätteitä ei saa viedä puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille. Puutarhajäte tulee kompostoida tai toimittaa Vestia Oy:lle esimerkiksi lajittelupihan keräykseen.

Lintujen ja siilien ruokintapaikat

Ruokintapaikasta ei saa muodostua rottien ruokintapaikkaa. Lintuja ei saa ruokkia suoraan maahan, vaan esimerkiksi lintulaudalla tai rasvatangolla, ja maahan pudonneet jyvät on siivottava maasta säännöllisesti. Sulan maan aikana lintuja ei tarvitse ruokkia sillä ne löytävät ravintonsa luonnosta. Älä ruoki lintuja ruuantähteillä, sillä se houkuttelee rottia sekä haittalintuja paikalle.

Torjuntatoimet

Tarvittaessa rottia voidaan torjua erilaisin loukuin tai torjunta-ainein. Torjuntatoimien tekeminen samanaikaisesti useamman kiinteistön alueella on suositeltavaa.

Rotanloukkuja myydään kuluttajille kaupoissa. Tuotteita tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Loukkuja sijoitettaessa tulee varmistua siitä, ettei niistä aiheudu vaaraa lapsille, kotieläimille eikä muille luonnonvaraisille eläimille. Loukut tulee tarkastaa päivittäin. Kuolleet rotat voi hävittää sekajätteen mukana.

Rottien torjuntaan tarkoitettuja torjunta-aineita voivat voimaan tulleen EU-lainsäädännön myötä hankkia ja käyttää vain tuholaistorjunta-alan ammattilaiset. Laajemmassa rottaongelmassa suositellaan kääntymistä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.

Terveydensuojeluviranomainen

Terveydensuojeluviranomaisen tehtävä on tarvittaessa arvioida voiko rottien esiintymisestä aiheutua terveyshaittaa. Jos rottia havaintaan epätavallisen paljon eli useita samanaikaisesti ja havaintoja tehdään päivittäin, voidaan kiinteistön omistaja tai haltija määrätä ryhtymään edellä mainittuihin toimenpiteisiin tuhoeläinten torjumiseksi. Tämä kuitenkin edellyttää hallintolain mukaisia yleensä kaikille osapuolille raskaita menettelyjä, kuten kirjallisia kehotuksia ja määräyksiä, joten niitä pyritään välttämään. Viranomaisen rajallisten resurssien vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista jatkuvasti valvoa pihojen siisteyttä.

Ympäristönsuojeluviranomainen

Ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävä on puuttua roskaamiseen silloin, kun rikotaan jätelain roskaamiskieltoa. Tällöin roskaajaa tai kiinteistön omistajaa kehotetaan siivoamaan roskaantunut alue. Ympäristönsuojelu- ja jätehuoltoviranomaiset valvovat myös jätehuoltomääräyksiä, joissa määrätään esimerkiksi kompostoinnin toteuttamisesta.

Terveydensuojeluviranomainen tai ympäristönsuojeluviranomainen ei tee myrkytyksiä eikä neuvo myrkytyksen suorittamisessa. Laajemmassa rottaongelmassa suositellaan kääntymistä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.

Yksittäisistä rottahavainnoista ei tarvitse ilmoittaa, eivätkä satunnaiset havainnot yksittäisistä rotista yleensä johda toimenpiteisiin.

Kirjaston talviaukioloajat

Kirjaston talviaukioloajat ajalla 1.9.2022 - 31.5.2023.

 

Omatoimiajalle pääset pääoven sisäänkirjautumisyksiköltä kirjastokortilla ja PIN-koodilla, joka on sama kuin verkkokirjastossakin. Alle 15-vuotiaat huoltajan kirjallisella luvalla.

Omatoimiajalla voit hakea myös varauksesi. Saapumisilmoituksessasi on varausnumerosi, jonka perusteella valitset juuri sinulle varatun teoksen varaushyllystä. Teos ei ole vielä lainassa. Lainaa varaus lainausautomaatilla.