Kirjaston omatoimiviikko ja sulkuviikot

OMATOIMIKIRJASTOVIIKKO

Oulaisten kaupunginkirjaston asiakaspalvelu on suljettu 8. - 12.7.2024, mutta  omatoimipalvelut ovat tarjolla klo 9-21

Päästäksesi omatoimikirjastoon tarvitset kirjastokortin lisäksi PIN-koodin.  Omatoimikirjaston PIN-koodi on sama kuin verkkokirjaston salasana. Kirjaston pääoven vieressä on sisäänkirjautumisyksikkö, jonka näyttö ohjaa miten toimia. 

Varmista, että sinulla on PIN-koodi ja kirjastokortti ennen kirjaston sulkuaikaa! Pin-koodi annetaan vain asiakaspalvelussa esittäessäsi kirjastokortin tai henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiaat eivät pääse omatoimikirjastoon ilman huoltajan lupaa. Huoltajan on toimitettava lupalomake kirjaston asiakaspalveluun ennen sulkuaikaa!

Mobiilikirjastokorttisi: Verkkokirjasto Joki.finnassa on kirjastokorttisi viivakoodi, jonka sisäänkirjautumisyksikkö ja lainausautomaatti pystyy lukemaan näyttäessäsi viivakoodin mobiililaitteeltasi. Jotta pääset kirjautumaan Joki-kirjastojen verkkokirjastoon sinulla täytyy olla tiedossa PIN-koodin lisäksi kirjastokorttisi numero, joka on kirjattuna muoviseen kirjastokorttiisi.
 

VARAUKSET JA SEUTUKULJETUS

Verkkokirjastossa voi varata normaalisti sulkuaikana. Varaukset voi hakea varaushyllystä myös omatoimiaikana (muista lainata lainausautomaatilla).  Viimeinen seutukuljetus on torstaina 11.7.2024 ja sinun on haettava varauksesi viimeistään perjantaina 12.7. omatoimiajan päättyessä klo 21. Jos et ehdi hakea varausta, saat varauksen vasta kahden viikon päästä. Kirjasto on kokonaan suljettu kaksi viikkoa. 

Kirjastolainoja voi uusia viisi kertaa, jos niistä ei ole varausta toiselle. Kirjasto hankkii lähes kaikki uutuudet ennakkoon ennen teosten julkaisua, joten voit tehdä varauksia jo tilauksiin.
 

SULKUVIIKOT

 13. - 28.7.2024 Kirjasto ja palautusluukku on kokonaan suljettu.

Kirjaston asiakaspalvelu avautuu taas MA 29.7.2024 Klo 10.00.

Kirjaston kaukopalvelu on suljettu 1.7. - 28.7.2024.

Oulaisten Hyvinvointilautakunta on päättänyt sulkea heinäkuussa 2024 Oulaisten kaupunginkirjaston kahdeksi viikkoa kokonaan ja lisäksi yksi viikko on omatoimipalvelua. Päätös liittyy kaupungin henkilökunnan lomautusten toteutukseen. Sulkuviikot ovat tarpeen myös kesälomien järjestämiseksi. 

Myös Merijärven kirjasto on suljettu.

Jokivene Oula lainattavissa

OULA-JOKIVENE

Lainaus suoraan veneen omistajalta 15.7.-28.7.2024 (kirjaston sulkuviikoilla)

Mainittakoon, että jokiveneeseen on saatavissa sähkömoottori akkuineen - suoraan veneen omistajalta opastuksen keralla 15 euron kulukorvausta vastaan: mikko.oja@fotomoja.fi

Veneen käyttö on asiakkaan omalla vastuulla.

 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Oulaisten kaupunginkirjastolta saa jälleen 29.7.2024 alkaen lainata ilmaiseksi jokiveneen kirjastokortilla. Lainaajan täytyy olla täysi-ikäinen. Käy varaamassa aika kirjaston asiakaspalvelussa ja saat veneen avaimet. Sinun on ensin hyväksyttävä käyttöehdot ja perehdyttävä jokiveneen käyttösääntöihin: Käyttölupa ja käyttösääntöjen hyväksyntälomake täytetään ensimmäisen lainauksen yhteydessä. Veneen avain lainataan Joki-kirjastojen kirjastokortilla.

Esittelyvideo: Jokisoutuvene Oula.AVI - Google Drive 

Valitettavasti Jokivene Oulaa ei saa lainaan kirjastolta kolmella sulkuviikolla 8.7.-28.7.2024, koska asiakaspalvelu on suljettu.

 

Riikanpäivän kahvitarjoilu torilla kuntalaisille

Riikanpäivän kahvitarjoilu käynnistää akkain viikon Oulaisissa


Almanakassa on 18.–24. heinäkuuta seitsemän päivän ajanjakso, jolloin suomalaisessa nimipäiväkalenterissa on vain naisten nimiä. Ajanjakson aloittaa Riikka 18. heinäkuuta. Vanhan perinteen mukaan ajanjakso on tunnettu naistenviikkona tai akkain viikkona. 

Akkain viikon aloitusta ja Riikanpäivää juhlistetaan Oulaisissa jo perinteeksi muodostuneella kahvitarjoilulla torstaina 18.7.2024 alkaen kello 14 torilla. Vesisateen sattuessa kahvit nautitaan Oulaisten Olotilassa. Kahvien yhteydessä on mahdollisuus tavata ja vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilasen ja Oulaisten luottamushenkilöiden kanssa.

Sydämellisesti tervetuloa!
 

Siivouspalveluseteli helpottaa ikäihmisten arkea Oulaisissa

Siivouspalveluseteli helpottaa ikäihmisten arkea Oulaisissa


Oulaisten kaupunginvaltuusto on perustanut vuonna 2017 kehittämisrahaston, jonka pääomalle saatavaa tuottoa voidaan käyttää vanhusten ja näkövammaisten hyväksi. Rahaston osinkotuotot vuonna 2023 olivat 23 800 euroa, joka päätettiin jakaa näkövammaisten kerholle sekä palveluseteleinä jatkuvan kotihoidon palveluissa olevien ikäihmisten kotisiivoukseen.

Siivouspalvelusetelillä pyritään helpottamaan jatkuvan kotihoidon piirissä olevien ikäihmisten päivittäistä arkea ja tukemaan heidän hyvinvointiaan. 200 euron arvoisen siivouspalvelusetelin kotisiivoukseen sai yhteensä 65 oulaistelaista ikäihmistä, joista iäkkäin on 98-vuotias. Asiakas voi käyttää palvelusetelin joustavasti oman tarpeensa mukaan joko kerralla esimerkiksi juhannussiivoukseen tai jakaa useammalle siivouskerralle vuoden aikana. Yksi siivouspalvelusetelin saaneista on 85-vuotias Kerttu Rasinaho.

- Oli iloinen yllätys, kun kotihoito toi minulle palvelusetelihakemuksen kotisiivoukseen. Siivouspalvelu on todella tarpeellinen meille, jotka emme pysty enää tekemään kaikkea itse. Täytän elokuussa 86 vuotta, enkä pysty enää esimerkiksi kurkottamaan korkealle tai nostamaan raskaita tavaroita. Minä käytän palvelusetelin osissa, siivooja käy muutaman viikon välein, Rasinaho kertoo.

Siivouspalvelusetelin tarjoaminen on yksi keinoista, joilla kaupunki voi tukea ikäihmisten mahdollisuuksia asua kotona pidempään turvallisesti ja mukavasti. Vanhusten ja näkövammaisten hyväksi perustetun kehittämisrahaston tuottoja jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa sote-uudistuksen jälkeen. Tuottojen jakoa voidaan suunnitella tulevina vuosina tämän vuoden kokemusten perusteella.

- Apu on tervetullutta ja palveluseteli kotisiivoukseen on erittäin mieluinen, toimiva ja tarpeellinen, joten toivoisin jatkoa tulevina vuosina. Oulaisissa on hyvä olla ja elää, täällä vanhuksista pidetään huolta! Olen tyytyväinen ja kiitollinen, että olen saanut näin hyvän vanhuuden ja pystyn asumaan vielä kotona, Kerttu Rasinaho kiittelee.


 

Petäjäskosken koulun ja Jokiraitin koulun Matkanivan yksikön oppilaiden ja henkilökunnan siirron selvitystyön aloittaminen

Petäjäskosken koulun ja Jokiraitin koulun Matkanivan yksikön oppilaiden ja henkilökunnan siirron selvitystyön aloittaminen

Kaupunginvaltuuston kevätkauden viimeisen kokouksen 12.6.2024 esityslistalla oli Petäjäskosken koulun ja Jokiraitin koulun Matkanivan yksikön oppilaiden ja henkilökunnan siirron selvitystyön aloittaminen. Esi- ja perusopetuksen suunnitelman 2024–2028 mukaisesti jos 3-opettajaisen koulun oppilasmäärä alittaa 35 oppilasta kahtena vuonna peräkkäin, pitää aloittaa oppilaiden ja henkilökunnan siirtoprosessi. 

31.5.2024 oppilastilanteen mukaan Petäjäskosken koulussa on syksyllä 2024 25 oppilasta ja ennuste syksyn 2025 oppilasmäärästä on 24. Kaupunginvaltuusto hyväksyi, että Petäjäskosken koulun oppilaiden ja henkilökunnan siirron selvitystyö käynnistetään. Selvityksen lähtökohtana on, että koulutyö loppuu Petäjäskosken koululla 1.6.2025. Ensisijaisesti oppilaat siirrettäisiin Jauhinkankaan koululle tai huoltajien niin halutessa Juho Oksan koululle. Selvitystyö on tehtävä ennen vuoden 2025 talousarvion hyväksymistä.

31.5.2024 oppilastilanteen mukaan Jokiraitin koulun Matkanivan yksikössä on syksyllä 2024 33 oppilasta ja ennuste syksyn 2025 oppilasmäärästä on 28. Niin ikään kaupunginvaltuusto hyväksyi, että Jokiraitin koulun Matkanivan yksikön oppilaiden ja henkilökunnan siirron selvitystyö käynnistetään. Selvityksen lähtökohtana on, että koulutyö loppuu Matkanivan yksikössä 1.6.2025. Ensisijaisesti oppilaat siirrettäisiin Juho Oksan koululle tai huoltajien niin halutessa Jokiraitin koulun Lehtopään yksikköön. Selvitystyö on tehtävä ennen vuoden 2025 talousarvion hyväksymistä.
 

Piipsjärven koulua ei muuteta päiväkodiksi

Piipsjärven koulua ei muuteta päiväkodiksi

 

Oulaisten sivistyslautakunta käsitteli kokouksessaan 5.6.2024 § 56 Piipsjärven koulun muuttamista päiväkodiksi. Lisäselvityksinä oli tarkasteltu eri reunaehtoja Piipsjärven koulun muuttamisessa päiväkodiksi ja tehty Webropol-kysely nykyisten päiväkotilasten huoltajille. Vastauksia antoi 143 huoltajaa.

 

Kyselyn perusteella 32 (22,4 %) vastaajalle Piipsjärven päiväkoti olisi mieluinen päiväkoti. Tarpeelliseksi Piipsjärven päiväkodin koki 55 (38,5 %) vastaajista. Jos päiväkoti olisi esimerkiksi luonto- ja liikuntapainotteinen, niin silloin Piipsjärven päiväkodin koki houkuttelevaksi päiväkodiksi 56 (39,2 %) vastaajista.

 

Esittelijänä toimineen sivistysjohtaja Ari Sarpolan päätösehdotus oli, että lautakunta näkee tarpeelliseksi Piipsjärven koulun muuttamisen Piipsjärven päiväkodiksi. Sami Oja teki ehdotuksen, että Piipsjärven koulua ei muuteta Piipsjärven päiväkodiksi. Sirpa Järvelä, Jonne Haapala ja Jarkko Ollila kannattivat esitystä. Sivistysjohtajan esityksen lisäksi oli tehty kannatettu vastaesitys, joten asiasta oli äänestettävä. 

 

Sivistyslautakunta hyväksyi äänestyksen jälkeen äänin 2–7, että Piipsjärven koulua ei muuteta päiväkodiksi. Esittelijä Ari Sarpola jätti eriävän mielipiteen.

 

Pöytäkirjan kokonaisuudessaan ja liitteenä olevan eriävän mielipiteen löydät täältä!

Kaupunginviraston ja rakennusvalvonnan kesän sulkupäivät

Kaupunginviraston ja rakennusvalvonnan kesän sulkupäivät

Oulaisten kaupunginviraston toimistot ovat suljettuina: 

  • Kesäkuun perjantait 7.6. ja 14.6.
  • 21.6.–4.8.2024.

Rakennusvalvonta on suljettu viikot 29 ja 30. Rakennuslupahakemukset pyydetään toimittamaan viimeistään viikolla 24, jolloin ne pyritään käsittelemään ennen kesäsulkua.

Uimarantojen tarkastukset, uimavesinäytteet ja sinileväseuranta kesällä 2024

YMPÄRISTÖPALVELUT HELMI TIEDOTTAA

UIMARANTOJEN TARKASTUKSET, UIMAVESINÄYTTEET JA SINILEVÄSEURANTA KESÄLLÄ 2024

YLEISTÄ
Ympäristöpalvelut Helmi valvoo sopimuskuntien Oulaisten, Haapaveden, Siikalatva ja Pyhännän uimarantojen mikrobiologista ja fysikaalis-kemiallista laatua, sinilevien, muiden levien ja mahdollisten ympäristösaasteiden (mm. öljyt) esiintymistä kuntien yleisillä uimarannoilla.

Erityisesti lapset ovat uimarantojen suurkuluttajia. Lapset kuuluvat terveydensuojelun kannalta riskiryhmään ja heidän suojelutarve on ensisijaista. On tärkeää, että uiminen luonnonvesissä on turvallista meille kaikille.

VALVONNAN JA SEURANNAN PIIRIIN KUULUVAT YLEISET UIMARANNAT
Oulainen
-Kurjenranta
Lisäksi otetaan uimaveden seurantanäyte 1 krt/kesä Koskikeitaan rannasta ja Ravustajanpuiston rannasta

Haapavesi
-Kylpyläsaari
-Hammasniemen leirikeskus
-Huikarinniemen uimaranta
-Kokkoniemen uimaranta
-Pienen Vatjusjärven uimaranta
-Eskolanniemen uimaranta
-Kytökylän kesäranta
Lisäksi otetaan uimaveden seurantanäyte 1 krt/kesä Kurranjärvestä

Siikalatva
-Kangasjärven uimaranta
-Paskolammen maauimala
-Haapavuoren uimaranta
-Keinokankaan maauimala
-Pikkulan uimaranta
Lisäksi otetaan seurantanäyte Ristironkkelin leirikeskuksesta 1 krt/kesä

Pyhäntä
-Iso Lamu, Kamulan uimaranta
-Iso Lamu, Pitkähiedan uimaranta
-Museon uimaranta
Lisäksi otetaan seurantanäyte Iso Ahvenjärven ja Sainijärven uimarannoilta 1 krt/kesä

YLEISTEN UIMARANTOJEN TARKASTUKSET
Ympäristöterveystarkastajat tarkastavat uimarannat uimarantojen ylläpitäjien kanssa viikolla 23-24 kaikki valvonnassa em. uimarannat. Uimakausi alkaa 15.6 ja päättyy 31.8.

UIMAVESINÄYTTEET
Yleisiltä uimarannoilta otetaan seurannassa1-3 näytettä/uimakausi, tarvittaessa useamminkin. Näytteenoton yhteydessä havainnoidaan sinilevä, levä ja mahdollisiin ympäristösaasteisiin liittyviä esiintymisiä uimarantojen läheisyydessä.

SINILEVÄSEURANTA
Valtakunnallista Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämää sinileväseurantaa tehdään Haapavedellä Hammasniemen leirikeskuksen uimarannasta ja Pienen Vatjusjärven uimarannalta joka viikko tiistai-keskiviikkona 1.6-30.9 välisenä aikana.

SINILEVIEN, LEVIEN JA YMPÄRISTÖSAASTEIDEN HAVAINTOILMOITUKSET
Jos havaitset yleisillä uimarannoilla tai vesistöissä yleensä sinilevä, levä tai ympäristösaaste-esiintymiä (esim. öljyä), voit ilmoittaa siitä sähköpostilla osoitteeseen mes_ymparistohelmi@haapavesi.fi
Liitä mukaan valokuva esiintymästä ja yhteystietosi.

UIMAVESINÄYTTEIDEN TUTKIMUSTULOKSET
Uimavesinäytteiden tutkimustulokset päivitetään sivulle www.ymparistohelmi.fi/ elintarvike-ja-terveysvalvonta/uimarannat

UIMARANTOJEN VALVONNASTA VASTAAVAT YMPÄRISTÖTERVEYSTARKASTAJAT
Oulainen: Jari Heikkinen, p. 044-7591 720, e.s@haapavesi.fi
Haapavesi: Maria Penninkangas, p. 044-7591 496, e.s@haapavesi.fi
Siikalatva/Pyhäntä: Annika Olkkonen, p. 044-7591 783, e.s@haapavesi.fi
LISÄTIETOJA
Ympäristöjohtaja Harri Heikkilä, p. 044-7591 471, e.s@haapavesi.fi

Oulaisten kirjaston kesäaukioloajat

Kirjaston Kesäaukioloajat 1.6.2024 - 31.8.2024

ASIAKASPALVELUAJAT:
MA - KE 10-18
TO 12-18
PE 10-16
LA - SU Suljettu 

OMATOIMIAJAT:
MA - KE 9-10 ja 18-21
TO 9 - 12 ja 18 - 21
PE 9 - 10 ja 16 - 21
LA - SU 9-21

Juhlapyhien aattoina asiakaspalvelu on avoinna 10-16. Huom. juhannusaattona olemme suljettu!
Ajantasaiset poikkeusaukiolot löydät aina verkkokirjaston sivuilta https://joki.finna.fi ja valitse alasvetovalikosta Oulainen

Tervetuloa!

 

POHDE TIEDOTTAA: Muutoksia kesäajan palveluissa

POHDE TIEDOTTAA: Muutoksia kesäajan palveluissa 

OULAINEN 

Terveyskeskus on suljettu juhannusaattona 21.6. 
Terveyskeskuksen vastaanotolla vain kiireellinen hoito 24.6.–28.7. puh. 08 479 3401 ma–pe klo 8–16. 
Hoitotarvikejakelussa diabetes- ja uniapneavälineiden jakaminen torstaisin klo 12–14, diabetesvälineiden tiedustelut puh. 044 4793 407 klo 12–13 tai 08 479 3400, uniapneavälineiden tiedustelut puh. 044 4793 428 ti-ke klo 8–9, muut hoitotarvikkeet kotihoidon kautta tiistaisin klo 13–14.30 puh. 044 4793 285.   
Äitiysneuvola on suljettu 24.6.–21.7. Asiakkaat hoidetaan Haapaveden neuvolassa, puh. 044 759 1677 ma–to klo 10.00–10.45. 

Kasvatus- ja perheneuvontaa ei anneta 3.–23.6. ja 1.–7.7. 
A-klinikka on suljettu 15.–21.7. Voit jättää A-klinikalle soittopyynnön, puh. 08 669 2804. Kiireellistä hoitoa vaativissa asioissa ota yhteyttä terveyskeskukseen puh. 08 479 3401 ma–pe klo 8–16. 

Digitaalinen sote-keskus Oulaisten asukkaille 27.5. alkaen 
Voit keskustella chatissa sairaanhoitajan vastaanotolla, ja tarvittaessa saat ajan lääkärin tai muun ammattilaisen videovastaanotolle. Avoinna ma–pe klo 7–21, la–su ja arkipyhinä klo 8–18.Voit keskustella mielenterveys-chatissa psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa, saat arvion hoidon tarpeesta ja tarvittaessa ajan videovastaanotolle. Avoinna ma–pe klo 8–20, arkipyhinä suljettu. Yhteydenotot ja lisätiedot: https://pohde.fi/palvelumme/digitaalinen-asiointi-ja-ajanvaraus/digitaalinen-sote-keskus/
Pohteen puhelinvaihde puh. 08 669 9500 ma–pe klo 7–19.  
Pohteen neuvontapalvelu puh. 08 669 9600 joka päivä klo 8–18. 
Jos terveyskeskus on suljettu, saat neuvoja Päivystysavusta puh. 116117.  
Hätätilanteessa soita aina 112.  
Laboratoriopalvelut NordLab kesän aukioloajat: https://www.nordlab.fi/
Sosiaali- ja terveyspalvelujen ajantasaiset yhteystiedot paikkakunnittain: https://pohde.fi/

Matonpesupaikka

Matonpesupaikka Sarvantien varressa avataan 24.5.2024.

Talouskohtaisen matonpesupassin hinta on 10 €, maksu käteisellä ja tasarahalla.

Pesupasseja myydään kirjastolla ja kaupungin varastolla.

Huomioithan, että kirjaston poikkeavien kesäaukioloaikojen ja sulkuajan vuoksi matonpesupasseja ei voi ostaa kirjastolta 6.7.–28.7.2024 välisenä aikana.

Mikäli olet tulossa ostamaan pesupassia kaupungin varastolta, soita työpäällikkö Jari Mustoselle p. 044 4793256 varmistaaksesi, että varastolla ollaan paikalla.

TEKNINEN KESKUS

Löytöeläinten hoito

LÖYTÖELÄINTEN HOITO

Kuntien on eläisuojelulain 15 §:n nojalla huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteenotettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai haltijalta korvaus eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.

Oulaisten kaupungilla on ollut sopimus löytöeläinten hoidosta, joka päättyy 31.8.2024. Oulainen hakee eläinsuojelulain mukaista löytöeläinten hoidosta vastaavaa 1.9.2024 alkaen.

Vapaamuotoisen hakemuksen voi lähettää 20.6.2024 mennessä sähköpostilla os. kaupunki@oulainen.fi tai postitse os. Oulaisten kaupunki/hallintokeskus, Oulaistenkatu 12 86300 Oulainen.

KAUPUNGINHALLITUS

Ympäristökatselmus 2024

Oulaisten kaupungin valvonta- ja lupalautakunta suorittaa kokouksensa 7.5.2024 § 24 päätöksen mukaisesti vuotuisen ympäristökatselmuksen Oulaisten kaupungin alueella 20.-21.5.2024.

Pyhäjokeen vuotaa jätevettä Oulaisissa

Oulaisten viemäriliikelaitos ilmoittaa, että puhdistamatonta jätevettä vuotaa Pyhäjokeen Oulaisten keskustaajaman kohdalla.

Vuotoveden määrä on noin 4 m3/h ja vettä on valunut torstaista 11.4. puolesta päivästä lähtien.

Viemäriliikelaitos seuraa tilannetta ja ympäristöterveydenhuolto valvoo asiaa.


Päivitys:

14.4.2024 kello 20:00 alkaen

Oulaisten viemäriliikelaitos tiedottaa, että kahdesta ylivuotoputkesta Oulaisten keskustaajaman kohdalla valuu puhdistamatonta jätevettä Pyhäjokeen. Arvioitu määrä on 50 m3/h.

Jätevedenpuhdistamolle tulevan veden määrä on laskenut, oltuaan noin 11000 m3/vrk ja ollen nyt noin 7000 m3/vrk, välppäys ja fosforinpoisto toimii, mutta prosessi on sekaisin ja jätevesi on osittain puhdistamatonta.
 


Päivitys 17.4.2024

14.4.2024 kello 20:00 alkaen

Oulaisten viemäriliikelaitos tiedottaa, että kahdesta ylivuotoputkesta Oulaisten keskustaajaman kohdalla valuu puhdistamatonta jätevettä Pyhäjokeen. Arvioitu määrä on vähentynyt 5 m3/h.


Jätevedenpuhdistamolle tulevan määrä laskenut, 15.4. mittari rikkoontui, arvio noin 5000 m3/vrk, välppäys ja fosforinpoisto toimii, fosfori raja-arvojen sisällä, prosessi on sekaisin ja jätevesi on osittain puhdistamatonta.

Virtaamamittari korjattu 16.4. ja virtaama nyt 17.4. kello 7:00 4600 m3/vrk.


Hussan alueelta löytyi merkittäviä viemärivuotoja, jotka löytyivät tämän häiriötilanteen hyötypuolina.

 

Tero Kahlos, kuntatekniikan päällikkö
 

Yleisötilaisuus: Rahkakurun tuulivoimapuisto

Rahkakurun tuulivoimapuiston yleisötilaisuus järjestetään 24.4.2024 Merijärven koulun (Merijärventie 106, 86220 Merijärvi) ruokalassa alkaen 16.30 kahvittelulla. Varsinainen tilaisuus klo 17.00 eteenpäin. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös Teamsin välityksellä.

Rahkakurun tuulivoimapuiston tuulivoimayleiskaavan laatimiseen liittyvä osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä Ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA) on asetettu julkisesti nähtäville. 

OAS on nähtävillä koko suunnittelutyön ajan, ja mielipiteen siitä voi jättää nähtävilläolon aikana 10.4.-27.5.2024. YVA on nähtävillä 10.4.-10.5 välisen ajan ja siitä vastaa ELY-keskus. Voit perehtyä aiheeseen osoitteessa: https://www.oulainen.fi/rahkakurun-tuulivoimapuiston-osayleiskaava

YVA-ohjelmaa voit seurata osoitteessa www.ymparisto.fi/rahkakurun-tuulivoima-YVA, josta löytyy myös ohjeet yleisötilaisuuteen osallistumiseen Teamsin välityksellä.

Tervetuloa paikalle!

Muutoksia katuvalojen toimintaan

Muutoksia katuvalojen toimintaan

Kaupungin liityttyä Kuntien energiatehokkuussopimukseen vuonna 2023 sekä kaupungin tarve säästää käyttökustannuksissa vaikuttavat kaupungin katuvalojen toimintaan. 

Katuvalojen toiminta-aikaa lyhennetään seuraavilla alueilla:

Asemakaava-alueen valot ovat öisin pois päältä klo 23–06 välisen ajan, pois lukien Oulaistenkatu, Keskuskatu, Rautatienkatu ja Siltakatu.

Seuraavat katuvalot taajaman ulkopuolella ovat poissa päältä:

Ojakankaantie
Saukontie
Amiraalintie välillä Jauhinkankaan koulu – Saukontie
Petäjäskoskentie
Kilpuantie

Muutokset astuvat voimaan välittömästi. Muutoksia alueisiin ja toiminta-aikoihin voi vielä tulla.

Oulaisten uusi brändi on julkaistu

Oulaisten uusi brändi on julkaistu

Oulaisten kaupungilla on uusi brändi. Brändiuudistuksen tavoitteena on yhtenäistää Oulaisten kaupungin ilmettä ja viestintää, luoda yhteenkuuluvuutta ja me-henkeä, vahvistaa positiivisia mielikuvia ja erottautua muista. Uudistuksen myötä Oulaisten kaupunki ottaa käyttöön uuden logon, sloganin, värimaailman, graafisen ohjeistuksen ja brändikirjan sekä jokapäiväisen viestinnän työkalut, kuten esitys- ja dokumenttipohjat.

Brändin ydin on Oulaisten persoona: utelias, inhimillinen, rohkea ja lämminhenkinen. Oulaisten kaupunki on olemassa ihmisiä varten. Oulainen on aina ihmisten puolella: kiinni aidossa arjessa ihmisten tunteita ja tarinoita arvostaen. Omista vahvuuksistaan Oulainen kertoo tarinallisuuden, aitojen ilmiöiden ja hetkien kautta. Emme pelkää olla omanlaisiamme: nostamme käden rohkeasti pystyyn, jos emme onnistu, mutta samalla muistamme kertoa ylpeydellä omaa tarinaamme. Uteliaisuus on yksi persoonamme tärkeimmistä arvoista. Ihmisen kokoisena toimijana emme pelkää kokeilla uutta ja etsiä uudenlaisia toimintatapoja.

Oulaisten uusi slogan on ytimekkäästi ”Sydämessä. Oulainen.” Ydinviesti on rakkaudenosoitus kotiseudulle ja vahva kannanotto ihmisläheisen, monimuotoisuutta arvostavan ja yhteisöstä ja ympäristöstä välittävän toiminnan puolesta. Slogania tukee Oulaisten uusi sydämen muotoon järjestetty logo. Rohkaisemme kaikkia jakamaan sosiaalisessa mediassa kuvia ja ajatuksia Oulaisista ja käyttämään aihetunnistetta #SydämessäOulainen.

Uuden brändin lähtökohtana on paikallisuus ja Oulaisten aito tarina. Brändi rakentuu oulaistelaisten ihmisten, paikkojen ja luonnon ympärille. Tarina, värit ja kuvamaailma sekä tietysti logo ja slogan kuvastavat meille tärkeitä asioita Oulaisissa. Työryhmämme osallistui brändiuudistukseen täydellä sydämellä, ja olen ylpeä lopputuloksesta, iloitsee Oulaisten kaupungin viestintä- ja markkinointikoordinaattori Anna Ruotsalainen.

Uuden brändin valmistelu aloitettiin viime talvena. Liikkeelle lähdettiin juuri valmistuneen, laajasti kuntalaisia ja sidosryhmiä osallistaneen kaupunkistrategian ja strategiatyössä kerätyn aineiston pohjalta. Oulaisten uuden brändin on kaupungin kumppanina toteuttanut luova toimisto Dirty Agency. 

– Toimivat kuntabrändit rakennetaan aina yhdessä - aitoihin ilmiöihin, tarinoihin ja kaupungin henkeen nojaten. On ollut mahtavaa huomata, kuinka intohimoisesti kaupungin tiimi on hypännyt mukaan brändin kehittämiseen laittaen itsensä rohkeasti likoon. 2020-luvulla kuntien ja kaupunkien viestintäkenttä on haastavampi kuin kertaakaan aiemmin. Brändityö tähtäsikin entistä vahvemman, erottuvamman, selkeämmän ja kiinnostavamman ilmaisun kehittämiseen, kertoo Dirty Agencyn luova johtaja Juha Elo.

Uusi brändi siirtyy käyttöön vähitellen. Ensimmäisenä se näkyy kaupungin sosiaalisen median kanavissa ja verkkosivuilla sekä digitaalisissa materiaaleissa. Esitteitä, painotuotteita ja lahjatavaroita sekä muita markkinointimateriaaleja uudistetaan sitä mukaa, kun niitä on tarvetta hankkia lisää. 

– Uusi brändimme kuvastaa erinomaisesti oulaistelaisia. Olen todella iloinen lämminhenkisestä ilmeestä ja kaupunkimme tunnelmaa kuvaavasta sloganista. Oulaisten kaupunki on todellakin ihmisiä varten! Toivon, että oulaistelaiset ottavat uudistuksemme lämmöllä vastaan ja voivat ylpeänä kertoa tarinaamme myös muille. ”Sydämessä. Oulainen.” liittää meitä yhteen ja voimme toimia aiempaakin vahvempana yhdessä. Minä teen työtäni täydellä sydämelläni ja kutsun yhteiseen tekemiseen kaikki oulaistelaiset, toteaa Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen. 

Jäteveden perusmaksun ja kulutusmaksun korotus 1.1.2024 alkaen

Jätevesiasiakkaat ovat saaneet viemäriliikelaitokselta postitse tiedotteen ja erittelyn jätevesimaksujen hinnanmuutoksesta. Jätevesimaksujen korotukset astuvat voimaan portaittain 1.1.2024 alkaen. Oulaisten kaupungin tekninen johtaja Kyösti Rajaniemi täsmentää jätevesimaksujen korotuksen syitä.

Tekninen lautakunta toimii viemäriliikelaitoksen johtokuntana ja päättää jätevesimaksuista. Lautakunta on kokouksessaan 27.9.2023 (§ 130) päättänyt korottaa jätevesitaksan hintaa 1.1.2024 alkaen seuraavasti:

Perusmaksujen nykyinen hinta on 30,00 €/vuosi alv 24 %
1.1.2024 alkaen jäteveden perusmaksu on 44,64 €/vuosi alv 24 % (36,00 €/vuosi alv 0)
1.7.2024 alkaen jäteveden perusmaksu on 52,08 €/vuosi alv 24 % (42,00 €/vuosi alv 0)
1.1.2025 alkaen jäteveden perusmaksu on 62,00 €/vuosi alv 24 % (50,00 €/vuosi alv 0)

Kulutusmaksujen nykyinen hinta on 2,19 €/m³ alv 24 %
1.1.2024 alkaen jäteveden käyttömaksu on 2,68 €/m³  alv 24 % (2,16 €/m³  alv 0)
1.7.2024 alkaen jäteveden käyttömaksu on 3,29 €/m³  alv 24 % (2,65 €/m³  alv 0)
1.1.2025 alkaen jäteveden käyttömaksu on 3,77 €/m³  alv 24 % (3,04 €/m³ alv 0)

Tekninen lautakunta äänesti jätevesimaksujen korotuksen aikataulusta. Äänestyksen jälkeen lautakunta hyväksyi teknisen johtajan esityksin äänin 3–3, jolloin puheenjohtajan äänestämä kanta tuli lautakunnan päätökseksi.

Jätevesimaksujen korottamisen perusteena on viemärilaitoksen yleisten käyttökustannusten nousu sekä uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen, josta aiheutuu lisäkustannuksia noin 453 000 € vuodessa. Kustannuksia aiheuttavat lisäksi muun muassa viemäriverkoston ylläpito ja korjaus, palkat, jätteenkuljetus, vuokrat, vesi, vakuutukset sekä lainojen korkokulut. Lisäinvestointeja tarvitaan myös jatkossa, sillä lainsäädännöstä on odotettavissa uusia velvoitteita jätevedenpuhdistukseen. Vesihuoltolain 18 § mukaan vesihuollonmaksujen on katettava vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Maksujen tulee olla myös sellaiset, että ne edistävät säästäväistä vedenkäyttöä ja jäteveden määrän vähentämistä sekä ehkäisevät haitallisten aineiden johtamista viemäriin. 

”Vesihuoltolain velvoittamana nämä korotukset on pakko tehdä, jotta viemärilaitoksen investoinnit ja kustannukset saadaan katettua kulutetulla jätevedellä ja perusmaksuilla, jotka ovat ainoita tuloja viemärilaitokselle. Korotusten myötä tuloja tulee lisää 1.1.2025 alkaen noin 395 000 € alv 0 % vuodessa. Toiminnan tehostamisella pyritään saamaan aikaan muut säästöt noin 58 000 € vuodessa. Oulaisissa jätevesimaksut ovat pitkään olleet hyvin edulliset ja aikaisemmat korotukset erittäin maltillisia. Vielä näiden korotusten voimaantulon jälkeenkin jätevesimaksut ovat edullisemmalla tasolla, kuin useissa naapurikunnissa”, kertoo tekninen johtaja Kyösti Rajaniemi.

Onko jatkossa odotettavissa vielä uusia korotuksia?

”Tällä päätöksellä pyrittiin siihen, että jätevesiasiakkaat saavat kerralla tietoonsa pidemmän aikavälin korotukset, eikä uusista korotuksista ilmoiteta yllättäen puolen vuoden välein. Korotukset eivät vielä kata kaikkia uuden jätevedenpuhdistamon kustannuksia, vaan lopulliset kustannuslaskelmat selviävät ensi syksynä. Vuosittaista vaihtelua voi myös olla riippuen muun muassa korkotasosta. Lisäksi meillä on tulossa vielä isoja viemäriverkoston saneerauksia ja vanhan laitoksen purkaminen, jotka lisäävät kustannuksia. Korotuspaineita tulee siis olemaan jatkossakin, jotta kulut saadaan katettua. Jätevesimaksuja tarkastellaan seuraavan kerran noin kahden vuoden kuluttua, syksyllä 2025”, Rajaniemi valottaa tulevaisuuden näkymiä.

Tarvittaessa lisätietoja antaa 

Kyösti Rajaniemi
tekninen johtaja
kyosti.rajaniemi@oulainen.fi