Luontomatkailu

Luontokohteet

Hirvineva

Hirvineva on yli 600 hehtaarin suuruinen, lähes puuton ja paikoin varsin vaikeakulkuinen avoneva, joka on kehittymässä keidassuoksi. Alue kuuluu Natura 2000-kokonaisuuteen.

Honkamajan ulkoilualue - hiihtokeskus, ampumaradat, hirsinen päärakennus, kahvila, yksityistilaisuudet (Piipsjärvi, Hietalantie 91, tiedustelut p. 040 0890773) 

Iso ja Pieni Honkaneva 

Iso ja Pieni Honkaneva muodostavat erityisesti kasvistollisesti mielenkiintoisen aapasuokokonaisuuden. Alueen mielenkiintoa lisäävät lukuisat metsäsaarekkeet ja luonnontilaisena suon läpi kiemurteleva Mato-oja. Vajaan 200 hehtaarin suuruinen nevakokonaisuus on Natura 2000-kohde.

Isojärvi - Ahvenlampi - luontopolku, laavut, nuotiopaikka.

Noin neljän kilometrin mittaisen luontopolun varrella on runsaasti kuvatauluja, joissa kerrotaan ympäröivästä luonnosta. Seutu on maastollisesti vaihtelevaa ja monipuolista soineen, kallioineen ja lehtomaisine metsineen. 

Ajo-ohje: Oulaisista Ylivieskaan päin noin 5 km, jonka jälkeen risteyksestä vasemmalle Isojärvelle. Luontopolun alkupisteeseen on vielä noin 6 kilometrin ajomatka. Perille johtavat selkeät opasteet.

Likalanjärvi - lintutorni.

Likalanjärvi on noin 80 hehtaarin suuruinen lintujärvi, jonka pohjoisrannalla on lintutorni.

Piipsjärvi - kalastus, uinti, talvisin hiihto

Piurukka - järvi, kalastus, soidensuojelualue.

Natura 2000-ohjelmaan kuuluva Piurukkaneva lähisoineen muodostaa edustavan suokokonaisuuden, ollen linnustollisesti arvokas allikkoinen kermikeidas ja samalla yksi Suomen pohjoisimmista keidassoista. Piurukassa on tavattu pesivänä noin 30 kosteikkolajia.

Pyhäjoki - Oulaistenkoski, joki soveltuu hyvin melontaan, kalastukseen yms.

Uimapaikat - Kurjenranta, Piipsjärvi - Ravustajanpuiston ranta, kt 86:n sillan vieressä - Koskikeidas, Petäjäskoski

 

Nimikkolajit

Suomen kunnilla ja maakunnilla on mahdollisuus nimetä oma nimikkolajinsa seuraavista eliöryhmistä: hyönteiset, kasvit, sienet, linnut ja nisäkkäät.

Pohjois-Pohjanmaan nimikkolajit ovat suopursu, kurki, siika, kärppä ja kivilajeista liuske. Katso Oulaisten nimikkolajit.

 

koski.jpg