Residenssiohjelma Sykli

Taiteilijaresidenssitoimintaa Oulaisissa

Oulaisten kulttuuripalvelujen käynnistämä residenssi tarjoaa Sykli-residenssiohjelman kautta suomalaisille ja kansainvälisille taitelijoille mahdollisuuden työskentelyjaksoille Oulaisissa.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Oulaisissa on neljä residenssijaksoa vuodessa kaupungin kulttuuritoiminnan vuosikelloa ja vaihtuvia vuodenaikoja mukaillen. Kunkin haun yhteydessä määritellään sen painopisteet ja teemat. Taiteilijoilta pyydetään työsuunnitelmaa, jota työstetään tilanteen mukaan yhdessä. Taiteilijoita tai taiteilijaryhmiä kutsutaan avoimella haulla työskentelemään 1-4 kk jaksoissa Oulaisiin. Residenssiin voidaan myös kutsua ohjelmaan sopivia taiteilijoita Suomesta tai ulkomailta.

Vuosikello & vuodenajat lähtökohtina residenssitoiminnalle

Residenssitoiminnan tavoitteena on taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksien edistämisen ohella tuoda taide yhä enemmän osaksi paikallista elämää ja arkea paikkakunnalla – luoda taiteen ja kulttuurin keinoin vuorovaikutusta ihmisten välille. Taiteilijoiden toivotaan tukevan alueen taide- ja kulttuuritoimintaa esimerkiksi osallistavien teosten, taiteilijatapaamisten, työpajojen tai muun yleisölle suuntautuneen ulottuvuuden kautta.

Oulaisten ensimmäinen residenssijakso toteutettiin yhteistyössä Wanhan Woima ry:n kanssa kesällä 2022. Oulaisten ensimmäisiksi residenssitaiteilijoiksi kutsuttiin dialogisesti työskentelevät kuvataiteilijat Juha Allan Ekholm ja Jussi Valtakari. He työskentelivät Oulaisissa jaksoissa ja majoittuvat kartanohotelli Törmänhovilla. Työskentely alkoi touko-kesäkuun vaihteessa näyttelyn rakentamisella KoronaGalleriaan sekä myöhemmin kesäkuussa tyhjään liiketilaan Bergströmin kulmassa. Yleisön ja erilaisten kaupunkitoimijoiden osallistaminen oli osa residenssivieraiden työskentelyä. Yhteistyö poiki uusia ideoita ja työskentely taiteilijoiden kanssa jatkuu edelleen vuonna 2023.
 

Residenssitoiminnan kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla liittyy Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, jossa Oulainen on mukana kumppanuuskuntana. Sparrausapua residenssitoiminnan käynnistämiseen on saatu Northern AiR -residenssiverkostosta.

Oletko kiinnostunut residenssijaksosta Oulaisissa?
Kysy lisätietoa mahdollisuuksista:
Anna Koivukangas, kulttuurituottaja
anna.koivukangas@oulainen.fi
Puh. 0444793268