Oulaisten kaupunki palkitsi paikallisia tekijöitä

Oulaisten kaupunki palkitsi paikallisia tekijöitä

Oulaisten kaupunki palkitsee vuosittain paikallisia tekijöitä. Lions Club Oulainen Ry:lle myönnettiin 14. joulukuuta Oulaisten kaupungin Vuoden Avainteko 2022 -palkinto mittavasta avusta ukrainalaisten hyväksi Oulaisissa. Oulaisten Lions Club teki keväällä 2022 kuntalaisaloitteen ukrainalaisten auttamisesta, järjesti huonekalukeräyksen ja kalusti vapaaehtoistyönä 14 asuntoa. Näissä kodeissa asuu noin 40 sotaa paennutta.

Vuoden 2022 nuorisoteko-, liikuntateko-, kulttuuri- ja erikoispalkinto jaettiin 18. joulukuuta Honkamajalla. Palkinto-ohjeita uudistettiin vuonna 2018, ja nyt myönnetyt palkinnot jaettiin viidettä kertaa. Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan nimeämä palkintotyöryhmä pääsi valitsemaan palkittavat laajasta kuntalaisten esittämästä ehdokaslistasta. Raati oli valinnoista hyvin yksimielinen.

Vuoden 2022 Nuorisotekopalkinnon saaja on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Oulaisten paikallisyhdistys. Yhdistys toimii Oulaisissa täysin vapaaehtoisin voimin ja juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan, ja on jo 50 vuoden ajan jalkautunut yläkoululle tekemään tukioppilastoimintaa yhteistyössä koulun kanssa. Muita yhdistyksen toteuttamia toimia oulaistelaisten hyväksi ovat muun muassa Operaatio tonttu -joululahjakeräys, perhekahvilatoiminta sekä vauvaämpäreiden jakaminen.

Kuntalaiset ehdottivat myös Liikuntatekopalkinnon saajaksi useita eri tahoja. Tämä kertoo Oulaisten laajasta vapaaehtoisvoimin toimivasta harrastekentästä. Vuoden 2022 Liikuntatekopalkinnon saajat ovat Tiina ja Matti Ikola. He ovat pitkän linjan toimijoita ja liikuttaneet oulaistelaisia jo kolmenkymmenen vuoden ajan, Oulas-Opiston ajoista alkaen. Työnsä lisäksi he ovat kunnostautuneet liikunnan saralla myös vapaa-ajallaan, toimineet aktiivisesti omien lastensa joukkueiden valmentajina niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolellakin ja hankkineet lisäoppia lajiliittojen koulutuksista. Lajikirjoon on mahtunut kiekkoilun lisäksi myös jalkapalloa, ryhmäliikuntaa ja jääpalloa Oulaisissa ja muillakin paikkakunnilla.

Vuoden 2022 kulttuuripalkinnon saaja Porinatupa on kulttuuriteko, joka on koonnut ihmisiä yhteen joka maanantai, keskiviikko ja perjantai. Porinatuvan vapaaehtoisvoimin pyörivä toiminta sai alkunsa syksyllä 2021 taiteilija Asta Lohvansuun käynnistämänä. Toiminta vakiinnutti nopeasti paikkansa erityisesti eläkeläisten ja ikäihmisten arjessa omaehtoisena kulttuuritoimintana. Oulaisten Olotilalla tapahtuva toiminta on pitänyt sisällään lähes joka perjantain yhteislaulutilaisuudet, yhteistyötä useiden eri toimijoiden ja tapahtumien kanssa, useita taiteilijavierailuita, musiikkiesityksiä, taikureita, runoilijoita sekä stand-uppia.  Porinatupa on hieno esimerkki siitä, mitä voi syntyä, kun kaupunki antaa asukkaiden käyttöön vapaata toimitilaa. Porinatuvan perustoimintaan on vieraskirjan perusteella osallistunut yli 3000 kävijää.

Vuoden 2022 erikoispalkinto myönnettiin Leila Ristiluoma-Tirilälle, joka on vaikuttanut vahvasti niin musiikin kuin tanssinkin parissa. Hän toimi Oulun läänin taidetoimikunnan jäsenenä vuodesta 1989 vuoteen 1995 erityisaloinaan tanssitaide ja musiikki. Hän oli yksi 1980-luvulla perustetun Oulaisten Naisvoimistelijat ry:n perustajajäsenistä. Hän oli perustamassa myös Jokilaaksojen Tanssitaiteen Tuki -yhdistystä ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana. Leila Ristiluoma-Tirilä on tehnyt merkittävästi työtä 50 vuotta täyttäneen Oulaisten Nuorisokuoron hyväksi vaikuttaen taustalla lähes koko 50-vuotisen historian ajan toimien kuoron sihteeri-intendenttinä. Hän on huolehtinut muun muassa kuoron kansainvälisestä kirjeenvaihdosta ja arkistosta sekä valmistellut kuoron ulkomaisia konserttimatkoja, joista suurimmalla osalla hän on ollut mukana myös huoltajana. 

 

Oulaisten kaupunki onnittelee kaikkia palkittuja!