Opintososiaaliset asiat

Oppimateriaalit

Lukion oppimäärään ja ylioppilastutkintoon vaadittavat oppimateriaalit ovat elokuussa 2021 ja sen jälkeen aloittavilla ilmaisia. Ylimääräisten, valinnaisten opintojen materiaalit opiskelija kustantaa itse. Lukio-opinnot jo aloittaneet kustantavat opintonsa itse. Tiedot oppimateriaaleista löytyvät Wilmasta. Kirjoista on ilmoitettu ns. ISBN-numero, josta on helppo tarkistaa oikea painos. Vanhoista oppikirjoista kelpaavat tähdellä merkityt painokset, mutta harjoituskirjat suositellaan hankittavan uusina.

Ruokailu

Koulussa saat päivittäin ilmaisen aterian. Erityisruokavaliosta voit ilmoittaa lomakkeella.

Ruokaillessa noudatetaan hyviä ruokailutapoja. Kouluruokailun kehittämiseen opiskelijat voivat vaikuttaa Kouluruokailun kehittämistyöryhmän opiskelijaedustuksen kautta.

Terveydenhoito

Terveydenhoitajan vastaanotto on Juho Oksan koululla tiistaisin 12-14 ja torstaisin 10-11. Terveydenhoitajan tavoittaa puh. 044 479 3446.

Koululääkärin vastaanotolle pääsee terveydenhoitajan kautta. Lääkärikäynti on tuolloin maksuton.

Terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotto on maksullinen 18 vuotta täyttäneelle kolmelta ensimmäiseltä käyntikerralta. Ajan varaaminen terveydenhoitajan kautta on suositeltavaa, erityisesti kaikissa vähemmän kiireellisissä tapauksissa.

Nuorison terveystodistus kannattaa jokaisen lukiolaisen hankkia. Se on voimassa 5 vuotta ja kelpaa sellaisenaan esimerkiksi henkilöautokortin, kuorma-autokortin sekä normaalia lääkärintodistusta vaativiin oppilaitoksiin, kutsuntoihin jne. Se kirjoitetaan vain koululla ja on kaikille maksuton.

Koulukuraattorin tapaamisen voit sopia puhelimella. Kuraattorina on Kati Kankkonen (puh. 044 479 3396). Psykologille voi hankkia ajan kuraattorin tai terveydenhoitajan kautta.

Hammashoito on ilmainen alle 18-vuotiaille.

Jos et mene terveyskeskukseen sinulle varatulle lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle, etkä ole aikaa asianmukaisesti peruuttanut, sinulta peritään peruutusmaksu.

Opiskelijan tuet ja alennukset

Opintotuki

Lukiolaiselle, joka ei enää saa lapsilisää, voidaan myöntää hakemuksesta valtion opintotukea. Opintotuen määrään vaikuttavat hakijan omat tulot ja vanhempiensa luona asuvalla hakijalla vanhempien tulot.

Tukea voidaan myöntää pääsääntöisesti neljäksi vuodeksi. oppilaitoksesi seuraa opintojesi edistymistä. Edistyminen on riittävää, jos päätoiminen opiskeluaikasi ei tule olennaisesti ylittämään suorittamillesi opinnoille määriteltyä tukiaikaa. Jos oppilaitos huomaa, että opintosi eivät edisty riittävästi, se ilmoittaa asiasta Kelalle. Tietoja opintotuesta saat osoitteesta https://www.kela.fi/opiskelijat.

Yleinen asumistuki

Opiskelija voi hakea yleistä asumistukea itsenäisesti asuessaan. Opintotukea haetaan Kelalta. Lisää tietoa saat osoitteesta: https://www.kela.fi/asumisen-tuen-eri-muodot.

Opintoraha

Opintorahaa voi saada seuraavan kuukauden alusta, kun on täyttänyt 17 vuotta. Vanhempien tulot vaikuttavat vanhempiensa luona asuvan opiskelijan opintorahaan.

Oppimateriaalilisä

Lukiokoulutusta opiskeleva nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos vanhempien tulot ovat enintään 41 100 e vuodessa. Oppimateriaalilisä on 47,44 e/kk. Oppimateriaalilisä myönnetään ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka jo saavat opintotukea. Et voi saada oppimateriaalilisää, jos sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen.

Koulumatkatuki

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut

Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan.

Koulumatka on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos tämä reitti on alle 7 kilometriä, et voi saada koulumatkatukea, vaikka linja-auton kulkema matka olisi pidempi. Koulumatkan pituuden mittaamisessa käytetään internetin reittihakupalveluja.

Muut kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetut

Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan.

Koulumatka on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos tämä reitti on alle 10 kilometriä, et voi saada koulumatkatukea, vaikka linja-auton kulkema matka olisi pidempi. Koulumatkan pituuden mittaamisessa käytetään internetin reittihakupalveluja.

Voit saada koulumatkatukea alle 54 euron kuukausittaisiin koulumatkakustannuksiin, jos käytät Waltti-liikennettä, koulukuljetusta tai järjestät kulkutapasi itse.

Yksityiskohtaista tietoa saat Kelan nettisivulta https://www.kela.fi/koulumatkatuki-maara-ja-maksaminen.

Junassa alle 17-vuotias voi matkustaa lastenlipulla, mutta yli 17-vuotiaalla täytyy alennuksen saadakseen olla voimassa oleva opiskelijakortti, joka on VR:n hyväksymä. Koulusihteeriltä saat kouluaikanasi todistuksen opiskelijakortin hankkimista varten.

Lisätietoja löydät VR:n nettisivulta https://www.vr.fi.

Linja-automatkoihin voit myös saada alennusta Matkahuollon opiskelijakortilla tai opiskelijajärjestön kortilla, johon on painettu Matkahuollon liikennemerkki.

Lisätietoja löydät Matkahuollon nettisivulta https://www.matkahuolto.fi.

Suomen Lukiolaisten Liiton jäsenenä saat käyttöösi opiskelijakortin, joka oikeuttaa lukuisiin opiskelijaetuihin. Tarkempaa tietoa SLL:n jäsenyydestä, hinnoista ja sen eduista löytyy osoitteesta https://lukio.fi/usein-kysyttya/opiskelijakortti-ja-edut.